orban-von-der-leyen

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 / Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 DE

Utrikes

Ungern kräver omprövning av sanktionskriget: ”Europa förblöder”

Publicerad 10/9/2022
Annons

Vid ett EU-toppmöte i Prag uttryckte Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ett samtal med Tjeckiens tidigare ledare Václav Klaus, nu chef för ett ekonomiskt institut med hans namn, kritik mot EU:s sanktioner mot Ryssland i spåren av landets invasion av Ukraina. De har misslyckats och måste omprövas, menade Orban.

Orban och Klaus, som är ekonom i botten, diskuterade flera aspekter av Ukrainakriget, däribland den ekonomiska kris som uppstått i Europa i dess kölvatten med skenande priser och energibrist. Enligt Orban har krisen förvärrats av sanktionskriget som han menar att EU har förlorat – medan Ryssland klarat sig bra går man i EU på knäna.

Den ungerske premiärministern riktade ett krav till beslutsfattarna i Bryssel att ompröva sanktionerna som han hävdar inte fått den effekt man hoppats på utan i stället slagit tillbaka mot medborgarna i Europa. Kriget har inte tagit slut, priserna skenar i Europa och Ryssland tjänar enligt Orban stora pengar på den situation som uppstått.

”Europa förblöder sakta – sanktionspolitiken måste ändras”

Orban upprepar också sina synpunkter i ett inlägg på Facebook där han skriver: ”Sanktionerna infriade inte de förhoppningar som var knutna till dem, kriget tog inte slut. Europa förblöder sakta och Ryssland tjänar bra med pengar under tiden. Det är klart att den misslyckade sanktionspolitiken i Bryssel måste ändras!

Strax innan EU-toppmötet i Prag träffade Orban även Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babis, nu ledare för ANO-rörelsen, för samtal. Det framgår inte vad som avhandlades under det mötet.

I Prag hade Orbán och Klaus också mer informella samtal där de utbytte minnen och tankar om den politiska omvälvning som skett i deras länder de senaste decennierna sedan de befriades från kommunismens diktatur och blev frihetliga demokratier.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons