Antalet arbetssökande i Ungern minskar månad för månad. Sedan juni har antalet arbetssökande minskat med mer än 120 000 sedan juni förra året, då arbetslösheten hade stigit på grund av corona. Lediga arbeten sjönk från 100 000 i början av augusti till mindre än 60 000 i slutet av månaden.

Den ungerska regeringen, som sedan den tillträdde år 2010 under Viktor Orban, har varit väldigt framgångsrik med att stärka den ungerska ekonomin. Arbetslösheten har fallit drastiskt, endast ett år har landet haft recession och BNP tillväxten varit stark. OECD bedömde Ungerns ekonomi år 2018 att vara väldigt stark.

Nu kommer ytterligare ett mått på dess framgång. Arbetslösheten i landet minskar nu ytterligare och närmar sig vad som kallas full sysselsättning med en arbetslöshet på under fyra procent. 4,7 miljoner hade en anställning och mer än 4 450 000 personer på den primära arbetsmarknaden i Ungern, en siffra landet inte sett på 30 år. Just nu ligger arbetslösheten på endast 3,9 procent, att jämföra med 7,8 procent i Sverige.

”Bevisad strategi”

– Framstegen i att bygga en ekonomi baserat på arbete har bevisat sig klara kriser, konstaterade Sándor Bodó, arbetsmarknadsminister.

Han syftar på den regering han företräder som satsade på arbete istället för bidrag.

Bodó menar även att antalet ungrare som jobbade utomlands minskade med 16 000 vilket ”visar att de flesta ungrare som återvänder hittar jobba hemma”.

András Horváth, chefsanalytiker vid tankesmedjan Takarékbank sa att rekordsiffrorna för sysselsättningen drevs av tjänstesektorn som har hjälpts av skattelättnader och lönestöd från regeringen. I slutet av 2021 kan arbetsmarknaden vara tillbaka på en nivå där arbetskraftsbrist återigen leder till höjda löner, höjd konsumtion och ökad BNP, säger han.

Sverige näst sämst

Samtidigt som Ungern firar framgångar går det sämre för Sverige. 2013 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet inom sex år, bara om Socialdemokraterna vann makten i valet året därpå. När de senaste siffrorna presenterade tidigare i augusti låg Sverige i stället i EU:s botten tillsammans med länder som Grekland och Spanien.