Två gånger har Ungern blockerat ett EU-uttalande mot den israeliska arméns pågående militära operation mot terrorgruppen Hamas. I uttalandet krävs en ”omedelbar humanitär paus” i kriget som ska leda till en permanent vapenvila.

Vid två tillfällen har EU:s utrikeschef Josep Borrell försökt få till en konsensusförklaring med stöd av alla 27 medlemsländer.

Han försökte först göra ett sådant uttalande vid sidan av säkerhetskonferensen i München under helgen och igen under ett utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

LÄS ÄVEN: Se när Hamas-terroristen avrättar kvinnan som ber för sitt liv

– Ungern stod ensamt i EU, säger högt uppsatta diplomatiska källor till The Jerusalem Post.

Enligt tidningens uppgifter hade Israels utrikesminister Israel Katz, som var på säkerhetskonferensen i München, personligen ringt Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó och bett att han skulle hjälpa Israel att blockera uttalandet. Szijjártó ska sedan ha ringt tillbaka till Katz för att försäkra honom om att Ungern hade stött Israel.

Vill slå ut Hamas sista fäste

Då han pratade med reportrar efter mötet i måndags förklarade Borrell att han hade fått stöd från 26 medlemsländer för uttalandet men namngav inte vilken medlemsstat som motsatte sig det. Ändå, sade han, är stödet från 26 av 27 EU-medlemmar betydande.

– Men det kan finnas en ståndpunkt som bygger på en stor majoritet, och utan att vara en formell EU-ståndpunkt är det ändå en majoritetsståndpunkt. Och 26 av 27 är verkligen en majoritetsposition, sa Borrell.

Israel har insisterat på att de måste tillåtas att förstöra Hamas sista fäste, som är Rafah, annars skulle det vara omöjligt att besegra terrorgruppen.

LÄS ÄVEN: Biståndspengar från FN kan ha finansierat Hamas terrorattack