29872985_10156103695311093_2745138238492215697_o

Ungerns premiärminister Viktor Orbán talade under i Székesfehérvár.

Foto: Viktor Orbáns Facebooksida

Utrikes

Ungerns regering satsar på att få fler ungerska barn

Publicerad 11/6/2018
Annons

Den ungerska regeringen vill vända dess demografiska utveckling på det gamla goda sättet: göra det lättare för landets egna medborgare att ha större familjer. Som ett led i detta skickar Victor Orbans regering ut en enkätundersökning om hur staten kan stödja familjer mer effektivt.

Enkäterna skickas ut till landets cirka åtta miljoner invånare i november månad. Kabinettsekreterare Csaba Dömötör säger att frågorna inkluderar stöd till unga gifta par, sätt för att underlätta par att ha fler barn och flexibla arbetstider för arbetande mödrar, rapporterar lifesitenews.

Enligt tidningen About Hungary, sa finansminister András Tállai att regeringen inte tror på invandring utan istället på inhemskt barnafödande.

Fördelaktiga lån till barnfamiljer
Förra veckan beslöt regeringen att höja det fördelaktiga lån trebarnsfamiljer kan få till 15 miljoner forint, cirka 480 000 svenska kronor från tidigare 10 miljoner forint. Samtidigt tillåts nu även familjer med två barn låna 10 miljoner, vilket alltså tidigare var förbehållet för de med tre barn eller fler.

– Barn är en prioritet för denna regering, vi vill kunna ge så mycket hjälp som möjligt för att göra livet lättare för familjer med barn, sa Tállai.

– Alla ska vara medvetna om att det ligger i vårt gemensamma intresse att öka antalet barn. Det är viktigt för hela det ungerska samhället att stoppa den minskande befolkningen då en bredare grupp i den aktiva befolkningen krävs för att den ungerska ekonomin ska fortsätta växa de kommande åren och årtiondena för att säkerställa att det ungerska samhället i framtiden, inklusive pensionärerna, kan åtnjuta tillräcklig levnadsstandard, fortsatte han.

Positiv effekt på demografin
About Hungary rapporterar om en positiv effekt på den demografiska utvecklingen.

Sedan 2010 när premiärminister Orbans regering tog över har Ungerns demografiska policy visat ordentliga resultat: vid år 2017 har antal aborter gått ner med en tredjedel, från 40 449 till 28 500, skiljsmässor såg en tydlig nedgång (från 23 873 år 2010 till 18 600 år 2017) och antalet giftemål ökade med 42 procent.

83 000 familjer har också fått subventioner för att köpa bostäder, sparat 60 miljoner i skatt genom fördelar för familjer och dagisplatser har ökat med 50 procent.

Den ungerska universitetsstudenten Alexander Masir, 22, berättade för LifeSiteNews att Orbans politik verkligen haft effekt på landet.

– Jag tror reformerna är en framgång. Födslotalet ökar och hans skattereformer innebär att familjer med fyra eller fler barn i princip inte betalar någon inkomstskatt eller andra avgifter.

EU motsätter sig
Orbans politik går på tvärs med EU:s, som vill se öppna gränser och hög invandring istället för nationella identiteter. I juli höll Orban ett tal där han lanserade fem politiskt inkorrekta ”lärosatser” för att bygga upp centraleuropeiska länder.

Dessa fem var:

– Rätten att försvara sin kristna kultur och motsätta sig mångkulturalismen
– Rätten att försvara den traditionella familjemodellen och att varje barn har rätt till en far och en mor
– Rätten att försvara nationella viktiga och strategiska ekonomiska sektorer och marknader
– Rätten att försvara sina gränser och att motsätta sig invandring
– Rätten att insistera på principen av en nation, en röst rörande de viktigaste frågorna, en rätt som inte kan nekas av EU.

Orban sa i samband med talet att ”Med andra ord menar vi centraleuropéer att det finns ett liv bortom globalismen, som inte är enda vägen. Centraleuropas väg är en allians av nationer”, sammanfattade han.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons