Den EU-jury som utser vinnare i tävlingen ”Europas kulturhuvudstad” (EKF 2023) har beslutat att en av deltagarstäderna ska diskvalificeras. Orsaken är att staden har ”för många vita invånare och inte tillräckligt många migranter”. Det rapporterar den ungerska nyhetssajten 888.hu.

Med endast sju finalister kvar förfärdigade den ungerska staden Székesfehérvár en reklamfilm för juryn. I filmen porträtteras bland annat stadens vackraste platser, ett lyckligt förälskat par och barn som leker.

Men EU-juryn avvisade den av Székesfehérvár inskickade filmen: ”Det är för många lyckliga vita människor och kors, och inte tillräckligt många migranter” motiverade man beslutet.

Filmen om staden lades även ut på YouTube och fick snabbt tiotusentals visningar. En av EU:s ”experter” kommenterade detta med att: ”Detta är en propagandafilm för ett vitt kristet Europa – alla är vita, lyckliga och dansar på gatorna.

Den ungerska stadens borgmästare, Dr. András Cser-Palkovics, gav i onsdags en presskonferens för att kommentera jurybeslutet. Han berättade att ingen expertutfrågning gjorts och att beslutet i stället uteslutande grundade sig i dagspolitiska Ungern-fientliga stämningar med anklagelser mot Székesfehérvár och stadens delegation.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) talade om Ungern och Ungern-fientlighet i riksdagens kammare

Borgmästaren rekapitulerade också den kritik som filmkommittén riktat mot Székesfehérvár: ”De har utelämnat de fattiga och migranterna i filmen, men samtidigt var det för många kors och kyrkor. Och vad som är ännu värre är stadens inställning, eftersom man betraktar detta som ett värde.

Jury beslutade i stället att nominera några andra ungerska städer som i sina kandidaturer tonat ned det typiskt ungerska, närmare bestämt Győr, Debrecen and Veszprém som finalister till Europas kulturhuvudstad.