Det unga paret Jessica Kuhn, 23, och Johanco Fleischman, 19, fick bensinstopp på landsvägen N12 West nära Benoni ett par mil öster om Johannesburg. Medan de väntade på att en bekant skulle anlända med en dunk bensin attackerades de av ett gäng svarta vägrånare. Rånarna sköt ihjäl Jessica och Johanco men skonade två svarta medpassagerare i bilen i vad som beskrivs som en attack med rasistiska motiv.

De överlevande svarta medpassagerarna har vittnat om hur rånartrion avlossade ett kulregn mot det unga vita paret. Medan de sköt ska de ha upprepat ordet ”umhulungu”, ett nedsättande uttryck på zulu för vita.

LÄS ÄVEN: 21-årig toppstudent i Sydafrika kidnappades, våldtogs och mördades av afrikanskt gäng

Johanco sköts enligt vittnesmål med minst nio skott i kroppen efter att ha släpats ut ur bilden. Därefter sköts den skrikande Jessica ihjäl med ett skott i huvudet medan hon satt kvar i fordonet. Trion plundrade sedan den döda kroppen och stal bland annat en mobiltelefon.

Attacken avslutades med ett försök att sätta eld på fordonet för att dölja sina spår. De svarta medpassagerarna fick ta emot ett antal slag. Sedan promenerade trion lugnt därifrån.

LÄS ÄVEN: Svart vänsterledares uppmaning att ”slakta vita” inte hets mot folkgrupp

En passerande bilist stannade, ringde nödsamtal och släckte bilbranden med en brandsläckare. Han kunde dock inte göra något för det unga paret som ambulanspersonal en stund senare konstaterade hade dött omedelbart.

Attacken begicks mitt på dagen i fullt dagsljus. Gärningspersonerna är fortfarande på fri fot. Dubbelmordet är det senaste i raden av attacker som anses ha rasistiska motiv.

LÄS ÄVEN: Våg av rasistiska mord mot lantbrukare i Sydafrika

Ett närliggande fenomen som eskalerat på senare år är svarta gäng som stryker runt på landsbygden och mördar vita lantbrukare. Morden föregås ofta av att offren torteras, bland annat genom att brännas med blåslampa.

I Sydafrika begås cirka 50 mord varje dag. Antalet mord ökade kraftigt i landet efter att apartheid-systemet avskaffades men minskade under ett antal år fram tills för tio år sedan då siffran började stiga igen. Sydafrika är också ett av de länder som toppar statistiken för våldtäkter.