En svensk medborgare som uppges ha gripits i stålverket Azovstal i Mariupol riskerar att dömas till döden. Anledningen är att han anklagas för att vara en legosoldat.

Det är den ryska nyhetsbyrån Tass som citerar en källa inom polisväsendet i Folkrepubliken Donetsk. Enligt uppgiftslämnaren har en svensk medborgare, som rest till Ukraina som frivillig för att kriga mot Ryssland, delgivits misstanke om brott. Detta sedan han gripits i stålverket Azovstal i Mariupol, som efter närmare tre månader av hårda strider erövrades av ryska styrkor den 20 maj.

LÄS ÄVEN: Svenska frivilliga strömmar till Ukraina

Den anklagade svensken, vars identitet inte offentliggjorts, påstås förneka brott. Han hävdar att han överhuvudtaget inte skjutit eller deltagit i strid, skriver Tass.

Samnytt har varit i kontakt med Utrikesdepartementets pressavdelning som i nuläget inte har någon kommentar till uppgifterna.

LÄS ÄVEN: Ex-politiker reste till Ukraina för att kriga – vänder hem

Riskerar dödsstraff

Myndigheterna i utbrytarrepubliken menar att den gripne svenske medborgaren är en lejd legosoldat och att han därmed inte omfattas av Genèvekonventionerna och skyddet för krigsfångar. Han riskerar därmed att dömas till döden. Tidigare i månaden dömdes två brittiska och en marockansk medborgare till döden efter att de på liknande sätt gripits av ryska styrkor.

I västvärlden avfärdas rättsprocesserna i Folkrepubliken Donetsk mot de anklagade legosoldaterna som ”skenrättegångar”. Brittiska The Guardian skrev tidigare i månaden att ryssarna enligt observatörer försöker ”efterlikna krigsförbrytarrättegångarna mot ryska soldater som äger rum i Kiev”.

LÄS ÄVEN: Ukraina om ryska krigsfångar: ”Ska slakta dem som grisar”

Ryska krigsfångar döms

Den 23 maj föll den första domen i den ukrainska huvudstaden mot vad som väntas bli ett större antal rättegångar mot ryska soldater som tillfångatagits i Ukraina. En rysk soldat dömdes till livstids fängelse, anklagad för att ha mördat en obeväpnad civil ukrainsk man. En vecka senare dömdes ytterligare två tillfångatagna ryska artillerisoldater till kännbara fängelsestraff.

Tidigare under kriget har ukrainska förband vid flera tillfällen öppet torterat och till och med dödat ryska krigsfångar. Att göra det är krigsbrott, men i synnerhet västvärlden har valt att blunda för dödandet då offren varit ryska soldater.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina