Theresa-May-eu-flagga
Utrikes

Uppgifter: Bryssel vill tvinga kvar Storbritannien i EU fram till 2021

Publicerad 2/25/2019
Annons

EU-nomenklaturan i Bryssel överväger att rikta ultimatum till Storbritanniens premiärminister Theresa May – få igenom Brexitavtalet i parlamentet eller stanna kvar i EU fram till 2021. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg News och uppger tre icke namngivna europeiska företrädare som källa.

Enligt nuvarande plan ska Storbritannien lämna EU om en månad, den 29 mars. Inom landet har missnöje dock uppstått från flera håll med det avtal som förhandlats fram med EU om hur utträdet ska gå till och vilka relationer Storbritannien ska ha med EU efter att man lämnat unionen. Premiärminister Theresa May har inte lyckats få avtalet godkänt av det brittiska parlamentet.

Om de politiska låsningarna inte löses upp tvingas Storbritannien lämna EU utan avtal, alternativt skjuta upp utträdet. Från brittiskt håll har man önskat en kortare extra tidsfrist på tre månader, men Bryssel har inte velat gå med på något sådant. Om man överhuvudtaget ska ge Storbritannien extratid, så överväger man att kräva att att landet stannar kvar i EU i nästan två år till.

Det förmodade utspelet från Bryssel tolkas som ett sätt att försöka få de Brexitvänliga motståndarna till det nuvarande avtalet att ändå godkänna detta inför risken att det annars inte blir något utträde. Atvalet har kritiserats för att leda till ett alltför mjukt Brexit och i för stor utsträckning likna det avtal om medlemskap i EU som hittills funnits.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons