Afghanledaren Fatima Khawari uppges ha känt knivmannen som försökte att mörda polismannen Ted på Medborgarplatsen i augusti. Muhammad Hussaini ska ha deltagit på den afghanska sittstrejken ett tiotal gånger och även övernattat där. Khawari uppges ha ordnat en advokat åt honom och kontaktat bekanta. Nu får hon ett pris från vänsteranstrukna ETC.

Av flera vittnesförhör som hållits i utredningen om mordförsöket mot polismannen Ted på Medborgarplatsen i augusti 2017 följer att Muhammad Hussaini var en flitig deltagare på demonstrationen för amnesti för ensamkommande i Stockholm. Detta uppger verksamhetschefen på det HVB-boende i Tyresö som Muhammad bodde på. Hon berättar att Muhammed till och med övernattade på torget – något som en inre kärna av demonstranterna brukade göra, i brott mot demonstrationstillståndets villkor.

LÄS MER: Fatima Khawari till svensk man: “Du tillhör ingenstans”

Även knivmannen själv berättar i förhöret att han deltog i demonstrationen vid åtta till tio tillfällen.

Han får medhåll av en annan anställd på HVB-hemmet som bekräftar att knivmannen tillbringade ”en hel del tid” vid demonstrationen. I polisförhöret återger den anställde uppgifter som gör gällande att Fatima Khawari på eget bevåg ringt till Muhammads bekanta på HVB-hemmet innan nyheten nådde boendet och berättat om vad som hände på Medborgarplatsen. Det framgår inte varifrån hon fick information om var Muhammed bodde och vilket nummer hans bekanta kan nås på.

Khawari ska bland annat ha sagt att hon ”såg” Muhammad tidigare vid demonstrationen samt att hon fixade en advokat åt honom.

Några dagar efter knivdådet uppgav dock Khawari till SVT någonting annat:

– Jag vet inte vem han är, sade hon då till Sveriges Television.

– Det har ingenting med oss att göra, även om det hände i närheten av strejken.

SVT uppgav att hon hade sagt att inte heller demonstranterna kände knivmannen samt att dådet inte hade något med demonstrationen att göra. Förvånansvärt nog var Stockholmspolisens tillståndsenhet inne på samma linje när demonstrationstillståndet förlängdes flera gånger. Bedömningen om att den afghanska demonstrationen inte utgör något hot mot allmän ordning och säkerhet låg till grund för fortsatta tillstånd.

– Vi kan inte heller finna säkra belägg för det (kopplingarna mellan demonstrationen och knivmannen – anm.) åtminstone så vitt jag vet, sa tillståndsenhetens gruppchef Björn Knutsson till Samhällsnytt i en intervju den 19 september, när polismyndigheten enligt förundersökningsprotokollet redan hade uppgifter om att en koppling fanns.

Idag kommenterar han sitt tidigare uttalande till Samhällsnytt med att ”det var en felaktig information.”

LÄS MER: Afghanledaren minns inte sitt födelsedatum: ”Jag kan glömma bort vad jag vill”

För två dagar sedan fick Fatima Khawari det så kallade Gräsrotspriset av den vänsteranstrukna publikationen ETC. Publikationen, som genom ett avancerat upplägg som beskrivits ligga i en gråzon under lång tid kunnat kvittera ut uppemot 40 miljoner kronor per år i ett statligt presstöd, fick lägga ned många av sina lokala bilagor när reglerna skärptes ifjol. Men trots problem med finansiering fortsätter priset att delas ut.

Tidningen jublade över ”ett nytt rekord i antalet röstande” när Khawari tilldelades priset. Juryns motivering löd så här enligt ETC:

”Genom att länka samman människors engagemang har Fatemeh Khavari tänt gnistor av hopp i folks hjärtan. Hennes gärning gynnar på det sättet inte bara de ensamkommande ungdomarna, utan på längre sikt hela samhället”

Samhällsnytt har sökt Fatima Khawari för en kommentar upprepade gånger under dagen.