En väpnad fritagning ägde under förmiddagen rum i centrala Södertälje. Enligt uppgift till Aftonbladet var det MED-politikern Fredrik Anderssons mördare Frunze Saghatelyan som fritogs.

Kriminalvårdens personal var strax före klockan tio idag på förmiddagen på väg till Folktandvården i Södertälje med en brottsdömd man, när två gärningsmän kom fram, hotade personalen och fritog den dömde.

– Det ska ha varit en väpnad fritagning, berättar Kriminalvårdens pressekreterare Monica Bergström för Samnytt.

– Det var tre transportörer med, tre kriminalvårdare, och ingen av dem ska ha blivit fysiskt skadade.

Hon vill dock inte kommentera uppgiften om att den fritagne är Fredrik Anderssons mördare Frunze Saghatelyan. MED-politikern sköts ihjäl i mars förra året.

Söker med helikopter

Efter fritagningen försvann den fritagne och de två kumpanerna i en personbil, skriver polisen på sin hemsida. Ett polispådrag inleddes där man letade efter trion med bland annat helikopter.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Utöver den kommer även Kriminalvården göra en utredning.

– Dels har en polisiär utredning inletts, men även vi kommer starta en utredning och det handlar om att Kriminalvårdens personal varit inblandad i en händelse. Det är parallella utredningar som kommer ske oberoende av varandra, säger Monica Bergström.

LÄS ÄVEN: Rejäl straffrabatt för nysvensk som sköt ihjäl MED-politiker