wuhan-forskning

Ureem2805, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Vetenskap

Uppgifter: Kina skapade covid som biologiskt vapen

Publicerad 7/2/2023
Annons

Kina konstruerade medvetet coronavirusviruset som ett ”biovapen” och man hade i uppdrag att identifiera den mest effektiva stammen för spridning. Det hävdar en forskare från Wuhan Institute of Virology i en intervju.

Det är i en intervju med den kinesiskfödda människorättsaktivisten och författaren Jennifer Zeng som forskaren Chao Shao kommer med uppgifterna, som har förekommit tidigare i något olika varianter.

LÄS ÄVEN: Kinesiska militären ville använda corona som biologiskt vapen för tredje världskriget

I intervjun talar Chao Shao om en annan forskare vid namn Shan Chao som påstås ha erkänt att han försetts med fyra stammar av coronavirus av en överordnad. Han ska sedan ha fått i uppdrag att testa dessa stammar och bestämma vilken som hade störst potential att infektera flera arter, med särskild tonvikt på mänsklig smittsamhet.

Chao Shao nämnde också att flera av hans kollegor försvann under Militära världsspelen 2019 som hölls i Wuhan. Enligt honom avslöjade en av de försvunna individerna att de skickades till hotell som tar emot idrottare från olika länder för att ”kontrollera hälso- eller hygienförhållandena”.

Chao Shao misstänkte dock att dessa handlingar inte var relaterade till virologisk forskning och föreslog att de potentiellt var involverade i att sprida viruset.

Sju miljoner liv

Dessutom avslöjade Chao Shao att han i april 2020 skickades till Xinjiang för att utvärdera hälsotillståndet hos de uiguriska fångarna som hölls i omskolningslägren, skenbart för att påskynda frigivningen.

Men med tanke på irrelevansen av virologisk expertis för att utföra hälsokontroller antydde Chao Shao att hans uppdrag i Xinjiang antingen var att underlätta virusets spridning eller att studera dess effekter på människor.

Samtidigt betonar Chao Shao att de bara representerar en bråkdel av hela pusslet. Det verkliga ursprunget till pandemin, som har krävt sju miljoner liv över hela världen, är fortfarande föremål för pågående utredning.

LÄS ÄVEN: Kinesisk virolog: Coronaviruset kom från militärt laboratorium

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons