Det har länge påståtts att terroristen Akilov som begått terrordådet på Drottninggatan var en så kallad ensamvarg – utan någon direkt anknytning eller styrning från någon annan. Idag går den ansedda ryska tidningen Kommersant ut med uppgifter om att Akilovs attack styrdes i realtid av Islamiska staten.

Den person som pekas ut av tidningens källor är medborgare i Tadjikistan – ett grannland till Uzbekistan i Centralasien. Mannen ska ha anslutit sig till IS i ett tidigt skede och organiserat flera terrorceller på distans. Den största delen av Kommersants avslöjande ägnas åt hans terrorplaner i Moskva – där han bildade en terrorcell och hade planer på att bland annat spränga ett passagerartåg och ett köpcentrum.

Medlemmarna i nätverket stoppades och greps av ryska myndigheter i december 2017 – innan de kunde förverkliga sina planer. Den tadjikiske mannen som var baserad i ett av IS fästen fortsatte dock sin verksamhet. I juli 2018 lyckades han övertyga sina landsmän i Tadjikistan att utföra ett terrordåd mot västerländska turister i landet. En grupp bestående av sju tadjiker körde på en grupp cyklande turister och använde sedan knivar för att döda dem. Attacken lämnade fyra döda – medborgare i USA, Nederländerna och Schweiz – och tre allvarligt skadade. Terroristerna dödades sedan av tadjikiska säkerhetsstyrkor.

Vad gäller mannens inblandning i terrordådet i Sverige hävdar tidningen att det var just han som förmått Akilov att begå terrorattacken. Under attacken var han i kontakt med mannen online – och även ska ha skickat videobilder inifrån lastbilshytten till honom. När Akilov greps av polisen ska han ha sagt: ”Allt har gått bra. Min emir (ändlig ledare – anm.) är nöjd”.

Den tadjikiske mannen som namnges av tidningen är fortfarande på fri fot. Kommersant nämner att enligt vissa uppgifter gömmer han sig i irakiska Mosul.

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar ändra grundlagen – terrorister ska behålla svenskt medborgarskap