Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan – vilket innebär att hotet nu bedöms vara högt. Enligt Säpo-chefen Charlotte von Essen beror du inte bara på muslimsk terrorism utan även ”högerextremism”.

Det muslimska terrorhotet mot Sverige har ökat efter islamkritiska aktioner med koranbränningar runt om i landet. På torsdagen meddelade Säpo att terrorhotnivån höjs till fyra vilket är första gången sedan 2016.

LÄS MER: Säpo varnar för ny extremism: Alternativmedia – sprider konspirationsteorier att samhället är i förfall

Vid pressträffen rörande höjningen av terrorhotnivån valde Säpo-chefen Charlotte von Essen att inte bara fokusera på att hoten utgörs av muslimer utan påstår att det även handlar om ”högerextremism”.

Vidare sa von Essen att ”Sverigebilden har förvrängts” och att ”Sverige utmålas som ett islamfientligt land”.

– Samtidigt som vi nu under en längre tid har sett ett ökat fokus på Sverige från våldsbejakande islamistisk extremism så ska vi också komma ihåg att hotet från våldsbejkande högerextremism kvarstår, säger Säpo-chefen vid pressträffen.

Enligt Säpo kommer att hotet bestå under en längre tid framöver. Samtidigt som Säpo nu höjer terrorhotnivån kommunicerar myndigheten budskapet att allmänheten ska ”leva som vanligt”.

Se pressträffen nedan:

Statsministern: Terrordåd har avvärjts

På torsdagseftermiddagen höll statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M), rikspolichef Anders Thornberg och Säpochefen Charlotte von Essen en gemensam pressträff.

Enligt statsministern har terrordåd stoppats.

– Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger statsministern.

Även vid den här pressträffen framförde Säpochefen Charlotte von Essen att ”vi måste komma ihåg att hotet från våldsbejkande högerextremism kvarstår”. Se pressträffen nedan:

Al-Qaida förklarar krig

I helgen svarade den muslimska terroristorganisationen Al-Qaidas ledning på koranbränningarna i Sverige och Danmark. I en krigsförklaring mot länderna uppmanas muslimer slå till mot bland annat kung Carl XVI Gustaf, diplomater och ambassader, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Al-Qaida uppmanar muslimer i Sverige: ”Skyldighet att halshugga otrogna”

Vidare uppmanar Al-Qaida muslimer i Sverige att agera mot otrogna efter koranbränningarna. Al-Qaida skriver att det är en islamisk skyldighet att halshugga otrogna som kritiserar religionen.

Storbritannien varnar

Efter Al-Qaidas hot ändrade Storbritannien sina råd om resor till Sverige. Britterna skriver att det är ”mycket troligt” att terrorister kommer slå till i Sverige.

På brittiska UD:s hemsida står det att läsa, ”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attacker kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar”. Vidare uppmanar Storbritannien att ”iaktta hög vaksamhet på offentliga platser”.

LÄS ÄVEN: Al-Qaidas krigsförklaring: Attackera Sveriges kung, diplomater och ambassader