I ett upprop publicerat på tisdagen kallat A Call For Change kräver 105 så kallade afrosvenskar inom musik, mode, media och kommunikation förändring och åtgärder mot vad man menar är strukturell rasism och diskriminering.

”Vi vill se förändring och förbättring genom faktiska åtgärder”, skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande där man listar elva konkreta åtgärder man kräver ska genomföras, bland annat att verksamma företag inom branscherna tar fram en plan för att säkerställa att afrosvenskar och personer som ”rasifieras” får lika lön för lika arbete samt att verksamheterna ska investera i vidareutveckling för svarta anställda.

Bland de som skrivit under finns bland annat artisten Jason ”Timbuktu” Diakité.

– Det räcker inte att företag donerar pengar, man kan göra förändring inifrån också genom att anställa afrosvenskar, säger Imenella till Musikguiden i Sveriges Radio.

Mordet på George Floyd har chockat människor världen över och blev katalysatorn för globala manifestationer och protester. Dessa manifestationer lyfter inte bara ett problem som finns i USA, utan protesterar mot den strukturella rasism och diskriminering som svarta blir utsatta för även här i Sverige. När vi om och om igen bevittnar dessa videos av brutalitet från poliser och väktare blir vi påminda om de orättvisor vi utsätts för p.g.a vår hudfärg. Det gör ont. Det gör ont att se våra medmänniskor mördas på grund av sin hudfärg. Men det gör ännu mer ont att veta att när de svarta rutorna och hashtagsen glöms bort, har fortfarande inget gjorts för att motverka den strukturella rasism och ekonomiska orättvisor afrosvenskar utsätts för här i Sverige.