Debatt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) / Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Faksimil Facebook.

Inrikes

Upprörd försvarsminister bortgjord i tv-debatt

Publicerad 9/3/2022
Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hade en lång dag under fredagen. På morgonen stod han tillsammans med integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och orerade om ”det säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör”. En pressträff där pressen aldrig tilläts ställa några frågor utan förväntades endast fungera som megafon för Socialdemokraterna under pågående valkampanj.

Under fredagskvällen var det sedan debatt där försvarsministern mötte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT Aktuellt. Programledaren vänder sig i början till Hultkvist och ber honom kommentera den tidigare presskonferensen, där Socialdemokraterna valde att baktala oppositionen som ett ryssvänligt säkerhetshot för Sverige.

– Det är ren konsumentupplysning, menade Peter Hultqvist och viftade med en utskrift av en artikel han menar ger stöd till de anklagelser han tidigare under dagen riktat mot SD.

Medan Åkesson ser road ut över försvarsministerns förvirrade försök att hitta rätt studiokamera att visa upp utskriften för. upprepar Hultqvist några av talepunkterna från den tidigare presskonferensen, där han ville påskina att SD har kopplingar till Ryssland och utgör ett säkerhetshot. Åkesson var dock inte svarslös.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Socialdemokraterna det verkliga hotet mot Sverige

”Helt absurt”

– Det är så här man agerar i totalitära stater. Nu har vi en socialdemokratisk enpartiregering som väljer att utmåla oppositionen som illegitim, anti-demokratisk, som går främmande makts ärenden. Hade det här hänt i Ungern eller Polen, då hade Peter Hultqvist stått här och kritiserat dessa regeringar och det hade även media gjort, men nu kör ni på det här narrativet som är helt absurt, sade Åkesson.

Han klargjorde också att SD sedan länge varnat för det ryska hotet och har velat rusta upp Sveriges försvar medan övriga partier krävt nedrustning och bagatelliserat Putin och dennes militära upprustning av Ryssland. Åkesson lyfte även att SD har varit det parti som varit mest kritiska till Ryssland av alla svenska partier på EU-nivå, något som Samnytt tidigare rapporterat om.

– Det finns ingen poäng med att debattera med en person som uppenbarligen ljuger och inte vill berätta sanningen, utan bara vill utmåla oppositionen som anti-demokratisk och illegitim, sade Åkesson.

LÄS ÄVEN: Richard Jomshof (SD) i stor intervju: ”Ge oss chansen – vi kommer göra allt för riktig förändring”

Försöker byta fokus på debatten

Försvarsministern kontrade med att Åkesson är den som far med osanning. Hultqvist blev märkbart upprörd när Åkesson redogjorde för vad han anser är den verkliga anledningen till att S försöker utmåla SD som ett hot mot demokratin, nämligen de många misslyckanden som regeringen ansvarar för men vill avleda väljarnas uppmärksamhet ifrån. Åkesson lyfte exempel som det gängkriminella vapenvåldet, vårdköerna och nedmonteringen av kärnkraften som lett till skenande elpriser.

Åkesson sade slutligen det uppenbara, att om regeringen på allvar anser att SD utgör ett säkerhetshot mot landet då skulle anklagelserna inte lyftas i en presskonferens några dagar innan riksdagsvalet, då hade Säpo och andra myndigheter involverats för länge sedan för att utreda detta.

– Spela inte dum, uppmanade Åkesson försvarsministern.

Därefter försökte Hultqvist beskriva SD som ”allmänt svajiga” gällande både Ryssland och USA:s tidigare president Donald Trump, som personer inom SD nominerade till Nobels Fredspris i kontrast till Hultqvists demoniserade bild av Trump. Åkesson påminde då om Hultqvists egen svajighet i Nato-frågan där denne dyrt och heligt lovat att Sverige aldrig skulle ansöka om medlemskap så länge han är försvarsminister för att bara några månader senare göra helt om.

När programtiden för debatten är slut och programledaren ska påannonsera nästa programpunkt försöker den socialdemokratiske försvarsministern avbryta och överrösta honom och måste tillrättavisas.

Debatten mellan Hultqvist och Åkesson väckte reaktioner i sociala medier. Många kommenterar Hultqvists beteende som ovärdigt en försvarsminister. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri skriver att ”Det gör faktiskt ont att se försvarsministern förlora så stort i en Aktuellt-debatt”.

”Regeringens näst tyngsta statsråd sölade ner sig”, skriver journalisten Per Gudmundson, som tidigare ingått i Kristdemokraternas partiledarstab.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
642Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons