Uppsala tingsrätt dömde i veckan den död man till dagsböter. Domen föll den 8:e februari men mannen avled redan den 16:e november förra året.

Mannen i fråga körde lastbil narkotikapåverkad då han, i början av juni förra året, stoppades av polis. Han åtalades, mot sitt nekande, för rattfylleri och ringa narkotikabrott. På grund av den stora belastningen i rättssystemet fanns ingen tid för domstolsförhandling förrän åtta månader senare.

Huvudförhandlingen i målet hölls i Uppsala tingsrätt den 1:a februari och veckan därpå föll domen. Vad ingen vid tingsrätten uppmärksammat var att den åtalade mannen då redan varit död i två och en halv månad.

– Domaren tog ut ett utdrag ur belastningsregistret. Det såg helt normalt ut, säger Catarina Barketorp, chef vid Uppsala Tingsrätt till SVT.

LÄS ÄVEN: Domstol får kritik – gängkriminella tilläts hota och trakassera åklagare och vittnen i rättssalen

Inget krav på den åtalade att infinna sig

Situationen uppges ha uppstått dels på grund av att olika myndigheters datasystem inte vidarebefordrar information sinsemellan, dels för att man i detta fall använt sig av så kallad förenklad delgivning. Detta innebär att rätten skickar en kallelse till den åtalade personen, utan krav på svar, vilket i praktiken betyder att den åtalade inte behöver infinna sig vid domstolsförhandlingarna.

Barketorp betonar att ingen vid myndigheten har gjort något fel men efterlyser nu lättnader i sekretessen, så att liknande situationer inte ska uppstå i framtiden.

– Våra datasystem pratar inte med de andra myndigheternas system, så vi får inte veta sådant här. Vi har gjort precis som man ska göra, så det är ingen här som har gjort fel. Vi har följt våra rutiner, säger hon.

LÄS ÄVEN: Tingsrätt släppte ut sju kriminella – skyller på semestertider och ”datastrul”

Domen måste överklagas för att undanröjas

I och med att mannen avlidit skickades domen istället till mannens dödsbo, vilket Barketorp beklagar.

– Jag förstår om de blir upprörda när de får hem en dom på det här sättet. Jag vill be om ursäkt för det, säger hon.

Förutom att dödsbodelägarna fick en otrevlig överraskning är rättegången en onödig utgift för skattebetalarna och ett slöseri med tid i ett redan överbelastat rättssystem. Enligt SVT krävs det nu dessutom att åklagaren överklagar till hovrätten för att domen ska kunna undanröjas.