Qasem Soleimani2

Qasem Soleimani/arkivbild. Foto: sayyed shahab/U.S. Air Force

Utrikes

USA dödade iransk toppgeneral i flyganfall i Bagdad

Publicerad 1/3/2020
Annons

Irans högsta general, Qasem Soleimani, dödades i ett flyganfall från USA i Irak. Den 62-åriga generalen ledde Irans militära operationer i Mellanöstern som chef för Irans elitstyrka Quds. Han dog vid Bagdads flygplats, tillsammans med Iranstödda miliser, tidigt i fredags morse, i en attack beordrad av Donald Trump.

Soleimani’s död markerar en eskalering i spänningarna mellan Washington och Tehran. Under hans ledarskap har Iran stärkt den islamistiska terrorgruppen Hezbollah i Libanon och utökat Irans militära närvaro i Irak och Syrien. Han sägs även ha planerat Syriens motoffensiv mot rebellgrupperna i landets inbördeskrig, bland annat kampen mot Islamska Staten, rapporterar BBC.

Han sågs även som Irans egentliga utrikesminister, i alla fall när det kom till frågor om fred och krig

Irans ledare Ayatollah Ali Khamenei sa att ”allvarlig hämnd väntar de kriminella” som låg bakom attacken. Han utlyste även tre dagar av nationell sorg.

Här kan man se de manifestationer som anordnas i Iran:

https://www.facebook.com/RTnews/videos/538435063379178/

Näst mest mäktig i Iran efter Khamenei

Soleimani sågs ofta som den näst mäktigaste i Iran efter Ayatollah Khamenei. Hans Quds-styrka, en del av det Iranska Revolutionsgardet, rapporterade direkt till Khameneu och hyllades som en nationell hjälte.

Men USA håller generalen och Quds-styrkorna ansvariga för hundratals dödade bland amerikansk personal. Kort efter att det blev officiellt tweetade Trump en bild på den amerikanska flaggan.

I ett uttalande från Pentagon sa man att Gen Soleimani ”aktivt utveckladeplaner på att attackera amerikanska diplomater och tjänstepersonal i Irak och i hela regionen” och la till: ”denna attack syfte att motverka framtida iranska attackplaner”.

Oljepriserna steg med fyra procent efter att nyheten blev offentlig.

Så gick det till

Soleimani tillsammans med andra från de Iran-stödda miliserna var på väg att lämna Bagdads flygplats i två bilar, när de träffades av en drönarattack, rapporterar bland andra BBC.

Han hade flugit från Libanon till Syrien och flera missiler ska ha träffat konvojen och minst fem personer ska ha dött.

Enligt Irans Revolutionsgarde ska även milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis vara bland de dödade.

Den gråhåriga generalen var en kulthjälte för hans mannar och en nagel i ögat för sina fiender. Han ska enligt BBC ha utfört attacker på USA och sedan retat dem på sociala medier.

Iran betraktar det som krigsförklaring

Iran betraktar attacken som en krigsförklaring och har flera olika sätt att slå tillbaka på i en konflikt som nu flyttats till ett nytt och farligare kapitel.

Irans utrikesminister, Javad Zarif, sa att USA bär ansvaret konsekvenserna av attacken på Soleimani:

Mohsen Rezaei, före detta chef för Revolutionsgardet, sa att Iran kommer vidtat ”kraftfull hämnd på Amerika”. Irans president Hasan Rouhani sa samtidigt att generalens död har ”fördubblat Irans och andra fria nationers beslutsamhet att stå emot USA:s mobbning”.

I april 2019 klassificerade USA Irans Revolutionsgarde som ”utländsk terroristorganisation”:

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons