Det senaste handelspolitiska utspelet från USA:s president Donald Trump är att utländska företag som gör affärer med den muslimskt fundamentalistiska, terrorstödjande och antisemitiska diktaturen Iran kan komma att straffas genom att inte få göra affärer med USA.

Utspelet kommer i spåren av att Trump rivit upp det hårt kritiserade avtal med Iran som hans företrädare på posten Barrack Obama träffade. Nu återinförs i stället de tidigare hårda sanktionerna mot den muslimska skurkstaten som infördes efter att vänstern i landet 1979 hjälpte de muslimska fundamentalisterna att ta makten i landet och störta den dåvarande västvänliga shah-regimen.

Företag i andra länder som motverkar USA:s sanktioner genom att handla med Iran kommer inte att få göra affärer med USA. De kommer att bli föremål för så kallade sekundära sanktioner. Det förklarade Trump i en kommuniké i sociala medier.

I Sverige finns ett antal företag inom bland annat gruvindustri, transport och telekommunikation som fortsatt göra affärer med Iran sedan landet blev en muslimsk diktatur. De lyftkranar som används för att hänga homosexuella som dömts till döden i Iran är inte sällan tillverkade av svenska företag.

Om den amerikanska regeringen gör allvar av varningarna, kommer företag i Sverige och andra länder att ställas inför ett val mellan att handla med USA eller att handla med Iran. Totalt sett utgör Sveriges export till Iran endast 0,3 procent av det totala exportvärdet. Även om den handeln upphör helt skulle det påverka Sverige endast marginellt.