640px-Turnbull_selfie_with_Xi_Trump_Quang (1)

Trump och Jinping vid ett tidigare möte. Foto: US Embassy Canberra

Utrikes

USA och Kina går med på 90 dagars ”vapenvila” i handelskriget

Publicerad 12/2/2018
Annons

Vita Huset meddelade igår att president Trump gått med på att inte ytterligare höja tullarna på kinesiska varor värda 2000 miljarder från nuvarande tio procent till 25 procent, något som han tidigare hotat med. Beslutet kom efter ett middagsmöte med Kinas president Xi Jinping vid G 20-konferensen.

I utbyte har Kina gått med på att köpa ett ”ännu inte avtalat men en mycket substantiell” mängd av jordbruks-, energi-, industri- och andra produkter från USA, för att reducera handelsobalansen länderna emellan, rapporterar Breitbart.

Kina uppges ha gått med på att omedelbart börja köpa jordbruksprodukter.

Utöver det har Trump och Jinping kommit överens om att påbörja förhandlingar om strukturella förändringar rörande teknologiöverföring, IP-rättigheter, barriärer som inte utgörs av tullar, cyberattacker och cyberstöld, tjänster och jordbruk, sa Vita Husets pressekreterare Sarah Sanders.

– Båda parter är överens om att de ska ha slutfört denna transaktion inom 90 dagar. Om de inte är överens då kommer tullarna öka från 10 till 20 procent, sa hon.

Framgångar rörande Nordkorea
Xi Jinping har också gått med på att klassa Fentanyl som en ”kontrollerad vara” vilket innebär att de som säljer Fentanyl till USA kommer kunna få Kinas maxstraff.

Båda var också överens om att ”stora framgångar” har gjorts rörande Nordkorea och att både Trump och Jinping tillsammans med Kim Jong Un ska sträva efter att få Koreahalvön kärnvapenfri.

Middagen mellan Trump och Jinping varade i nästan 2,5 timme – en timme längre än förväntat, enligt South China Morning Post.

Vid slutet av middagen applåderades det och ett oplanerat foto togs, enligt tidningen.


Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons