➤ Trumps administration meddelade i fredags att de kommer att utföra noggrannare kontroller av de länder som deltar i USA:S ”Visa Waiver Program” som tillåter utlänningar att resa in i landet utan visum.

USA har avtal med 38 länder, främst allierade och Europa, vars medborgare kontrolleras av amerikanska tjänstemän och sedan tillåts resa in i USA i upp till 90 dagar utan visum.

USA:s säkerhetsorgan Department of Homeland Security uppger att de nu kräver att länderna håller bättre koll på resande inom deras egna gränser för att förbättra övervakningen av terrorister och reducera antalet av deras medborgare som reser till USA och stannar längre än vad som är tillåtet.

Följs inte reglerna kan USA ta bort landet från Visa Waiver-programmet eller införa olika sanktioner som skulle begränsa landets medborgare från att resa in i USA. De menar dock att de helst jobbar med länderna i fråga för att åtgärda problemen så att de kan bibehålla sin ställning i avtalet.

– Det är extremt viktigt att vi ligger i framkant mot dessa hot genom att förbättra våra säkerhetsrutiner, sa Kirstjen Nielsen, USA:s nyblivna inrikessäkerhetsminister.

– Dessa förbättringar kommer stärka programmet och de är en del av våra fortsatta ansträngningar att höja miniminivån för vår inrikessäkerhet på alla områden.

Trump har flera gånger försökt implementera ett reseförbud för länder med en majoritet muslimer som han anser vara ett hot på grund av deras kopplingar till terrorism. Efter de senaste terrorattackerna i USA har Trump också krävt ett avskaffande av det så kallade ”Diversity Visa Lottery”, där permanenta uppehållstillstånd lottas ut, samt deras praxis av ”kedjemigration” som är möjligheten för amerikanska medborgare att sponsra deras utökade familj för att få visum.

LÄS MER: Avgörande juridisk seger i HD för Donald Trumps inreseförbud

Omkring 20 miljoner människor åker in i USA varje år genom Visa Waiver Program och myndigheten insisterar på att granskningsprocedurerna måste förbättras för att säkerställa att programmet inte utnyttjas av terrorister.

Med start på fredag kommer myndigheten att börja undersöka de länder som är med i programmet på tre nya grunder:

  • Länderna måste sålla alla resande in i deras länder mot databaser, tillhandahållna av USA, med kända terrorister och andra som kan utgöra ett säkerhetshot
  • USA kommer utvärdera de säkerhetsmetoder som varje land använder mot ”inrikes hot” vid deras flygplatser.
  • USA kommer kräva att maximalt två procent av de som reser från varje land stannar längre tid i USA än tillåtet.

Det sista kravet sätter ljuset på ett pågående problem i USA där de som stannar över den tillåtna tiden utgör uppskattningsvis 40 procent av de elva miljoner illegala invandrare som bor i landet. Under 2016 var det över 600 000 besökare som legalt tog sig in i landet men stannade utöver den tillåtna tiden och var kvar i landet i slutet av året, enligt statistik från Homeland Security.

De länder som idag bryter mot reglerna i programmet är Grekland, Ungern, Portugal och San Marino. De kan tvingas betala för offentliga utbildningskampanjer för att informera deras medborgare om problematiken med att stanna längre än tillåtet.

En tjänsteman vid Homeland Security säger att de inte kommer offentliggöra vilka andra länder som anses bryta mot de nya kraven utan de ska förhandla med dem direkt för att åtgärda problemen.

Andra potentiella straff inkluderar att minska tvåårsperioden som besökare fritt kan resa in i USA, intensifiera granskningsprocedurerna och temporärt stänga av ett land från programmet.

USA:s resebyråorganisation, som representerar flygbolag, hotell och resorter, uppger att de nya åtgärderna är ”rimliga” för att garantera säkerheten.

– Alla program ska alltid utvärderas och ändras för att säkerställa att de fungerar som tänkt för att stoppa hot, sa organisationens VD, Roger Dow.