USA:s försvarsdepartement offentliggjorde under tisdagen sin 43:e vapenleverans till Ukraina sedan den ryska invasionen förra året.

Leveransen omfattar vapen för 400 miljoner dollar, motsvarande omkring 4,2 miljarder kronor. Paketet innehåller främst fler raketer, missiler, granater, projektiler och kulor till de vapensystem som redan levererats. Dessutom skickas ytterligare 32 Stryker-fordon.

Vapen som inte finns

Liksom tidigare 42 leveranser tas vapnen från den amerikanska militärens vapendepåer. Men redan i höstas rapporterade bland annat CNN om att USA ”började få slut på vissa vapen”. Vapenförråden är inte oändliga, och att vapen för närmare 500 miljarder svenska kronor skickats till fronten mot Ryssland går inte obemärkt förbi.

Därför tar nu president Joe Bidens regering fram en ny strategi: Förra veckan lovades Ukraina vapen för ytterligare 1,3 miljarder dollar. Problemet är att den vapenleveransen utgörs av vapen som ännu inte producerats.

Istället handlar det om en upphandlingsprocess som den amerikanska regeringen riktar till sin vapenindustri. Efter att vapnen levererats till USA:s militär, kommer USA skicka dem till Ukraina.

Associated press konstaterar i en artikel att det kan ta ”ett eller två år” innan de utlovade vapnen levererats till Ukraina enligt den nya modellen. Det innebär att de inte kommer kunna hjälpa Ukraina under kriget just nu, men förhoppningsvis i framtiden.

LÄS ÄVEN: Här är kluster-granaten som USA skickar till Ukraina