trump dollar 836653

Forskaren vill även gärna intervjua de extremt rika, såsom Trump.

Utrikes

USA:s kongress godkänner historisk skattereform – positiva reaktioner från företagen

Publicerad 12/21/2017
Annons

➤ Under onsdagen klubbades en historisk och massiv skattereform igenom i den amerikanska Kongressen, något som president Donald Trump lovat att genomföra under 2017.

Vad som verkar bli den mest omfattande skattereformen i USA de senaste 30 åren har nu godkänts av både Representanthuset och Senaten och ska inom kort skrivas under av presidenten. Skattereformen innebär att skatten sänks kraftigt för såväl företag som individer, vilket Samhällsnytt rapporterat om tidigare.

För många medelinkomsttagande familjer kan skattesänkningarna innebära motsvarande 30.000-40.000 svenska kronor per år, alltså en halvering av den nuvarande federala skatten. Företagsskatten sänks från 35 procent till 21 procent. Enligt Trump-regeringen innebär det stora besparingar för företag som förväntas leda till att de blir mer konkurrenskraftiga och att amerikanska företag kan stanna kvar och växa i USA istället för att flytta till länder med lägre företagsskatt.

Rösterna i Kongressen var i princip uppdelade längs partilinjerna med några få undantag. Demokraterna röstade emot skattereformen medan Republikanerna röstade för.

Många företag i USA reagerade omedelbart positivt på reformen och passade på att belöna sina anställda som tack för att Trumps vallöfte infriades. Det stora telekomföretaget AT&T firade skattereformen genom att ge alla sina 200.000 anställda en bonus på 1.000 dollar vardera. Boeing investerade omedelbart 300 miljoner dollar i sin verksamhet i USA, utöver utökade fördelar för sina anställda såsom bättre utbildningsprogram och pensionsplaner.

Andra företag meddelade att de omedelbart ska höja lönerna för sina lägst betalt anställda samt att de delar ut betydande bonusar till alla sina anställda som ett direkt resultat av skattereformen. Ledaren för storbanken Wells Fargo prisade skattereformen och påpekade att den är positiv för företag och hela den amerikanska ekonomin och att motivationen att investera i USA på lång sikt nu ökats kraftigt.

Med denna skattereform infrias ett av Donald Tumps absolut viktigaste vallöften och kan därmed anses vara ytterligare en storseger för Trump av samma dignitet som det nyliga beslutet från Högsta domstolen kring inreseförbudet.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons