Inför omröstningen i senaten hade Donald Trump uppmanat republikanerna att rösta nej till ett paket som innehöll 60 miljarder dollar till Ukraina men även innebar annat expresidenten motsatte sig. Nej blev också resultatet av omröstningen.

Tvåpartiförslaget gällde nya tuffare gränssäkerhetsåtgärder i utbyte mot 60 miljarder dollar i stöd till Ukraina plus 14 miljarder dollar till Israel, tio miljarder dollar i humanitärt bistånd och nästan fem miljarder dollar till allierade i Asien och Stillahavsområdet inklusive Taiwan.

”Var inte DUM!!! Vi behöver ett separat gräns- och immigrationsförslag. Det bör inte vara knutet till utländskt bistånd på något sätt”, dundrade Trump i en kommentar för några dagar sen.

LÄS ÄVEN: Trump avråder republikanerna från att godkänna stöd till Ukraina

Republikanerna gick på Trumps linje och röstade nej. ”Hellre ingen uppgörelse än en dålig uppgörelse”, har Trump sagt.

Partiet kräver stramare åtgärder vid gränsen mot Mexiko där inflödet av illegala migranter är högre än någonsin under Joe Bidens presidentskap. Den okontrollerade invandringen är också en av de hetaste frågorna inför presidentvalet i november.

Vad som nu händer med det amerikanska stödet till Ukraina är oklart. Förslag finns på att stödet till Ukraina och Israel ska göras till ett separat förlag med en separat omröstning. Samtidigt ifrågasätter alltfler republikaner den amerikanska pengarullningen till landet.