En 80-årig svensk kvinna i Björkhagen i Stockholm ville hjälpa två män till rätta som utgav sig för att vara turister i Sverige och inte hittade vägen. När männen försvunnit upptäckte kvinnan att också hennes plånbok var försvunnen.

Männen hade med sig en karta som de ville att den 80-åriga kvinnan skulle titta på och peka ut var den plats som männen sade sig leta efter ligger. Medan den ene mannen distraherade kvinnan med kartan stal den andre hennes plånbok.

Tillvägagångssättet är ett av många välkända modus operandi för hitresta åldringsbrottslingar och andra ficktjuveriligor. Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen uppger att kvinnan inte kunnat ge något signalement på männen och att man därför inte kommer vidare i utredningen.

Han berättar också att det här en typ av brott som numera sker varje dag i Stockholm. Polisen har dock i nuläget inga andra anmälningar i närtid som stämmer in på just det här tillvägagångssättet och vet därför inte om fler personer har bestulits av kartligan.

Lindgren uppmanar också svenskar som vill vara hjälpsamma mot turister att ha noggrann koll på sina väskor och värdesaker. Plånboken bör förvaras i ficka med dragkedja. Det går idag inte att lita på att personer som ber om hjälp med att hitta i Sverige inte är tjuvar.

Polisen rubricerar det brott som den 80-åriga kvinnan i Björkhagen utsatts för som grov stöld.