Lagförslaget om att personer ska kunna utlämnas från det delvis autonoma Hongkong till diktaturen på det kinesiska fastlandet har väckt Hongkongbornas raseri. Den kinesiska regionens första kvinnliga regeringschef, Carrie Lam, meddelade på lördagen att lagen skrinläggs på obestämd tid.
– Vi har lyssnat till samhällets åsikter, säger Carrie Lam i ett utlåtande i China Daily.
Fram till dess att Lam ställde sig bakom lagförslaget, har hon setts som en stark försvarare av principen “ett land, två system”. Men idag anser många att hon bara är Pekings marionett. Lams tidigare smeknamn “Nanny” har nu bytts ut mot öknamnet “Puppet”, skriver France 24.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Motståndare till lagen ser inte hennes åtgärd som tillräcklig. Enigt Associated Press planerar aktivister att fortsatta massprotesterna även imorgon, söndag.
Lams kritiker anser att hon borde dra tillbaka planen för gott, avgå samt be om ursäkt för polisens användande av potentiellt dödligt våld under den gångna veckans sammandrabbningar med demonstranter.
Tidigare dagars demonstrationer har mötts med tårgas och gummikulor. Demonstranterna själva har rapporterats kasta stenar, flaskor och andra projektiler mot polisen. Under onsdagens demonstrationer skadades cirka 80 personer, varav 22 var poliser.
Anledningen till protesterna är att många oroar sig för att lagen skulle undergräva de friheter som den tidigare brittiska kolonin fortfarande åtnjuter.
Lam har tidigare hävdat att lagen är nödvändig om Hongkong ska kunna upprätthålla rättvisa, uppfylla sina internationella skyldigheter och inte bli en magnet för flyktingar. Något som motdemonstranterna ser som svepskäl för att kunna fängsla politiska motståndare och skicka dem till fängelser på fastlandet.
Enligt en överenskommelse, från 1992, måste Kina följa principen “ett land, två system”, vilket betyder att Hongkong enligt lag kan åtnjuta rättslig autonomi i 50 år från och med Storbritanniens överlämnande av regionen till Kina, vilket skedde år 1997.
Den rättsliga autonomin har dock ifrågasatts då förföljelser av aktivister och fängslande av politiska motståndare utan rättegång skett vid ett antal tillfällen sedan Storbritanniens uttåg. Ett, här i Sverige, omtalat exempel är den kidnappade förläggaren Gui Minhai, som hade sin bas i Hongkong.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.