En kvinna i 55-årsåldern blev i maj förra året brutalt attackerad och mördad på en gångbro i Kungälv. Hon knivhöggs till döds av en utländsk man. Då gärningsmannens ålder vid brottstillfället inte går att fastställa har det beslutats att han inte ska dömas som vuxen.

Mannen uppges ha försökt stjäla kvinnans telefon. Han högg henne i hjärtat med sin kniv, varpå telefonen föll till marken och mannen flydde. Kvinnan, som arbetade som sjuksköterska, lyckades själv larma och hann prata med sjukvårdspersonalen.

– Hon var medtagen, men kunde ändå berätta vad som hänt, berättar hennes dotter för GP.

Traumat kvinnan genomlidit ledde till skador i hjärnan och trots upprepade återupplivningsförsök gick hennes liv inte att rädda.

LÄS ÄVEN: Tioåring rånades när han väntade på bussen

En mördare går fri

Trots att det är klargjort att utlänningen mördat kvinnan vid rånförsöket kan han helt slippa straff. Av ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten framgår att utredningen fortsättningsvis ska bedrivas som en så kallad LUL-31-utredning (lagen om unga lagöverträdare). Detta på grund av att det vid en åldersbedömning av mördaren inte säkert gått att fastställa att han är straffmyndig.

– Det är bra att de vet vem det är, så man kanske kan förhindra att det händer igen, men det ger mig inte min mamma tillbaka. Sen säger de att han är minderårig, det känns så himla fel, säger kvinnans son.

LÄS ÄVEN: Fingeravtryck avslöjar: Mer än nio av tio flyktingbarn var vuxna

Osäker åldersbedömning

Enilgt kammaråklagare Thomas Willén, vid Göteborgs åklagarkammare, pekar vissa omständigheter för att den utländske mannen var straffmyndig vid gärningen. Dock indikerar den rättsmedicinska undersökningen motsatsen.

– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder, säger han.

Mördaren är omhändertagen av socialtjänsten och bor på ett SIS-hem.  Utredningssekretess råder, vilket gör att åklagaren kan lägga locket på och tillsvidare avstå från att lämna ytterligare kommentarer.