Det uppmärksammas nu att att flera personer folkbokförda på samma adress genom falska inkomstuppgifter har lurat till sig banklån för miljonbelopp. Därefter har personerna försvunnit spårlöst. Enligt SVT är många av bedragarna utländska medborgare.

Skatteverket har genom en utredning som de driver rörande falska och uppblåsta fakturor kommit 17 personer i Uppsala och Stockholmsförorten Vällingby på spåren. Dessa personer har sammanlagt lånat nästan 15 miljoner kronor genom falska inkomstuppgifter. Pengarna har sedan gått vidare till andra personer eller överförts utomlands.

LÄS ÄVEN: Gränspolisen larmar om ’spökpersoner’ som begår brott och utnyttjar svensk välfärd: ”Vi är chanslösa”

Falska uppgifter om miljoninkomst

En av personerna är en 31-årig kvinna folkbokförd i Uppsala som genom en falsk inkomstuppgifter om en miljonlön har lyckats få krediter och lån på över en miljon kronor för att sedan försvinna spårlöst. På samma adress har ytterligare fem andra personer varit folkbokförda och förskingrat pengar och försvunnit. Sammanlagt handlar det om lån på minst två miljoner kronor, rapporterar SVT.

Det framgår att Skatteverket efter en utredning sänkte kvinnans inkomst med hela 944 000 kronor.


Utländska medborgare med samordningsnummer

Enligt Jan Olsson, som är kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning (NOA), sker dessa typer av bedrägerier ofta på adresser där ett stort antal personer är skrivna. Det framgår även i SVT:s inslag att många av personerna som figurerar i utredningarna är utländska medborgare.

Pia Bergman hanterar organiserad brottslighet vid Skatteverket och hon berättar att de har problem med så kallade låtsaspersoner, spökpersoner och samordningsnummer. I november förra året framgick det att omkring hälften av de mer än 870 000 personerna som lever i Sverige med ett så kallat samordningsnummer inte har styrkt sin identitet. Polisen medgav vid tillfället att situationen är bortom kontroll.


Utnyttjar svensk välfärd på miljardbelopp

I december rapporterade Samhällsnytt hur svensk välfärd dräneras på miljardbelopp av okända migranter som genom samordningsnummer och tillfälliga personnummer får tillgång till bidrag. Myndigheter står sedan handfallna mot dessa individer eftersom de inte bor på folkbokföringsadressen.

LÄS ÄVEN: Okända migranter utnyttjar svensk välfärd på miljardbelopp