På måndagen överlämnade regeringens utredare Lotta Edholm sina förslag som syftar till att öka deltagandet i förskolan bland barn i 3–5 års ålder och föreslå hur förskolans arbete med barnens språkutveckling i svenska kan stärkas, bland annat när det gäller nyanlända barn.
Det var i oktober 2019 Lotta Edholm, tidigare skolborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad, tilldelades uppdraget.
– Jag är glad att Lotta Edholm tar sig an det här viktiga uppdraget. Hon är en erfaren och kunnig skolpolitiker som kan området väl. Alla barn behöver utveckla sitt språk under förskoleåren för att vara väl rustade inför skolstarten. En förskola av god kvalitet har positiva effekter för barn, och särskilt gynnsam är förskolan för barn som inte pratar svenska hemma, sa utbildningsminister Anna Ekström (S).
LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna vill göra förskolan obligatorisk från två års ålder
När Edholms utredning nu är klar föreslås att kommunerna ska bedriva uppsökande verksamhet, direktinskrivning av barn som behöver förskola för att få bättre svenska samt obligatorisk förskola från fem års ålder.
Barn till nyanlända migranter som varit i Sverige i mindre än fem år, alternativt om deras föräldrar varit i landet kortare än så, ska enligt förslaget direktinskrivas.
– I dag inträder skolplikten vid 6 års ålder. Vi menar att den ska vara från 5 års ålder, men att den ligger i förskolan och utifrån förskolans läroplan, säger Lotta Edholm.
De nya bestämmelserna är tänkta att träda i kraft till höstterminen 2023.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.