Afghanska medborgare med utvisningsbeslut som suttit inlåsta i Migrationsverkets förvar släpps nu ut i samhället. Detta eftersom Migrationsverket har stoppat alla utvisningar till Afghanistan på obestämd tid. Men trots att personerna löper risk att försvinna spårlöst menar chefen för gränspolisen att utvisningarna fortfarande kommer att verkställas längre fram.

I mitten av juli uppmärksammade Samnytt att Migrationsverket stoppat alla utvisningar till Afghanistan med omedelbar verkan. Detta med hänvisning till ett försämrat säkerhetsläge i landet.

LÄS ÄVEN: 7000 afghaner får stanna i Sverige – Migrationsverket stoppar ALLA utvisningar till Afghanistan

I Migrationsverkets förvar runt om i landet sitter flera migranter från Afghanistan inlåsta i väntan på att utvisas tillbaka till sitt hemland. Personerna har suttit inlåsta eftersom myndigheten anser att de löper stor risk att annars försvåra utvisningen genom att exempelvis gömma sig.

När statsradion rapporterar om händelsen ligger fokuset på att migranterna som har utvisningbeslut och nu kommer ut i samhället känner sig ledsna, saknar pengar och ett hem.

Polischefen: ”Utvisningbeslutet gäller”

Patrik Engström är chef för gränspolisen och han tydliggör att det inte är alla som får lämna förvaret. Vidare berättar Engström att det genomförs prövningar av de personer som släpps ut i samhället. En del, men inte alla, får anmälningsplikt hos polisen.

Engström är även beslutsam att personerna som nu släpps ut i samhället kommer att utvisas ur landet längre fram.

– Beslutet. Utvisningsbeslutet fortsätter att gälla. Det är inte så att det här beslutet från Migrationsverket betyder att tidigare utvisningsbeslut upphör att gälla, säger Engström till SR.

LÄS ÄVEN: Afghanistan vägrar ta tillbaka utvisade medborgare