På tisdagen håller den så kallade migrationskommittén, med syfte att utforma en ny migrationspolitik där samtliga åtta riksdagspartier ingår, sitt andra möte. Inför detta öppnar Vänsterpartiet för att ge de tusentals afghaner som omfattas av gymnasielagen en slutgiltig amnesti.

Efter att i princip samtliga farhågor besannats om gymnasielagen sågade Miljöpartiet för några dagar sen sin egen skapelse som man fick igenom riksdagen med hjälp av regeringspartnern S samt V och C. Detta vill man råda bot på med ytterligare en ny lagstiftning för att se till att samtliga afghaner får stanna.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet sågar egna gymnasielagen – vill lösa situationen med ny lag för att ge samtliga PUT

– Om vi får en situation där många har bott länge i Sverige och har fullgjort en gymnasieutbildning vill vi se en lösning så att de ska kunna stanna. Det kan röra sig om en ny lagstiftning, sa MP:s migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling.

Och för några veckor sen kunde Samhällsnytt avslöja att Gustav Fridolin (MP) i riksdagen redan motionerat om en amnesti för samma grupp.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet motionerar om amnesti för ’ensamkommande’ afghaner

Medan MP ogärna använder just ordet ”amnesti” anser Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen att vilket ord som används är oviktigt men förutsätter att MP hjälper till att se till att afghanerna får stanna.

MP har även lyft frågan om så kallade lagliga vägar till Sverige för asylsökande och personer som saknar asylskäl men inte kan utvisas.

Hos Centerpartiet vill partiets nya migrationspolitiske talesperson Johnny Cato Hansson att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar.

Enligt regeringens direktiv ska kommittén framför allt fokusera på om man i framtiden ska använda sig av permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd, om personer ska kunna få stanna i Sverige av humanitära skäl samt vilka krav som ska gälla vid anhöriginvandring.