Kommunordförande Maria Dexborg och Showan Shattak, båda tillhörande Vänsterpartiet, poserar i Malmös fullmäktigesal med terrororganisationen PKK:s flagga och sprider sedan bilden på Twitter. Tilltaget utfördes dagen efter statsminister Ulf Kristersson (M) meddelat att han ska möta president Erdogan i Turkiet. Syftet med resan är att möjliggöra ett svenskt medlemskap i Nato.

Den kurdiska organisationen PKK har i över 30 år figurerat i Sverige och har kunnat existera tämligen ostört, trots att PKK är terroriststämplat av såväl EU som Nato. Stödet för PKK har varit stort på den politiska vänsterkanten något som nu, när Sverige har som målsättning att gå med i Nato har blivit problematiskt.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Sveriges riksdag infiltrerat av terrorister

– Vänsterpartiets aktion är ett hån mot de demokratiska värderingar som en kommunfullmäktigesal ska respresentera. PKK är en terrorstämplad organisation som ansvarar för tusentals människors död. Att Vänsterpartiets ordförande tillsammans med en folkvald politiker gör det här, det gör att det inte går att dra några andra slutsatser än att Vänsterpartiet stödjer PKK, säger oppositionsrådet Helena Nanne (M).

Under Almedalsveckan, tidigare i år, gjordes en liknande aktion av vänsterpartister till stöd för PKK. Då var det riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Pérez Wenger, Lorena Delgado Varas samt Malcolm Momodou Jallow som höll upp flaggor. Efter tilltaget har Erdogan i en intervju med PBS sagt att Sveriges riksdag är infiltrerat av terrorister.

Belönades med ordförandepost i riksdagen

LÄS ÄVEN: Här poserar V-topparna med PKK-flagga i Almedalen

Kort efter PKK-aktionen på Almedalsveckan sa Säpochefen Charlotte von Essen att demonstrationer till stöd av PKK bör kriminaliseras. Några konsekvenser för deltagarna blev det dock aldrig, åtminstone inga negativa.

– Malcolm Momodou Jallow belönades sedan med en post som ordförande i riksdagens civilutskott. Det är olämpligt från ett parti att man inte markerar då utan att det belönas, säger Helena Nanne till Aftonbladet.

Att Turkiet ännu inte gått med på att släppa in landet i Nato är bland annat att Erdogan kräver att ett antal personer med koppling till terrororganisationen utlämnas, något regeringen hittills vägrat göra. Nanne säger att vänsterpartisternas tilltag syftar till att ytterligare försämra Sveriges chanser.