klimat-vab-2
Inrikes

VAB:ade för att klimatstrejka med dottern – nekas ersättning från Försäkringskassan

Publicerad 5/27/2019
Annons

Försäkringskassan betalar inte ut någon ersättning till den man som för en tid sedan valde att ”VAB-strejka” ihop med sin skolstrejkande dotter. Han har även polisanmälts av en privatperson.

Erik Kropf valde inte bara att sanktionera dotterns skolk från skolan för att skolstrejka för klimatet. Han beslöt också själv att vara borta från jobbet för att arbetsstrejka ihop med dottern.

Eftersom vilda strejker är olagliga och ett brott mot avtalen mellan arbetsmarknadens parter anmälde Erik frånvaron till Försäkringskassan som vård av sjukt barn, VAB. Tilltaget polisanmäldes som försök till bedrägeri.

Erik säger till lokaltidningen Mitti att han ännu inte hört något från polisen beträffande anmälan. Själv anser han att han inte gjort något brottsligt och tror att ärendet kommer att läggas ned.

Enligt uppgift har Försäkringskassan valt att se milt på försöket att i strid med reglerna ta ut ersättning för vård av sjukt barn. Kassan skriver i ett brev till Erik att de inte ämnar betala ut någon ersättning eftersom skolstrejk inte är VAB-berättigande. Det finns ingen uppgift om att myndigheten ska ha gjort någon egen polisanmälan av saken.

Det är oklart hur Eriks arbetsgivare ser på frånvaron från jobbet, som efter Försäkringskassans beslut är att betrakta som olovlig. Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, kan sådan frånvaro vara skäl för uppsägning.

Skolstrejk betraktas som skolk
Skolorna har klargjort att man inte beviljar någon ledighet för de elever som deltar i de så kallade skolstrejkerna för klimatet. Frånvaron är därför att anse som skolk, eller ”utan giltigt förfall” som den officiella termen lyder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons