I förra veckan blev Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis först i EU med att kräva vaccinering för att kunna resa i Europa. Han fick snabbt stöd och på torsdag ska unionens stats- och regeringschefer diskutera frågan.

Så kallade covidpass i olika former är något som redan föreslagits i bland annat Danmark och testats i begränsad omfattning i Storbritannien samt Australien.

Kyriakos Mitsotakis krav är att EU inför vaccinationspass för att kunna resa fritt i Europa. Han får medhåll från Portugal.

– För Portugal och Grekland är turismen särskilt viktig för våra ekonomier. Så det är absolut nödvändigt, när vi så småningom rör oss mot sommaren, att vi känner oss säkra och att även andra känner sig säkra, sade den portugisiske premiärminister António Costa under ett EU-möte i Lissabon.

”Absolut nödvändigt”

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar att ett vaccinationscertifikat är ”absolut nödvändigt”. Däremot säger hon sig inte vilja kräva det för att få korsa gränser inom EU.

I en videokonferens på torsdag ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera frågan som väcker en lång rad politiska och juridiska spörsmål.