På tisdag fattar politikerna i Mullsjö beslut om Sveriges högsta vindkraftverk kommer uppföras i Svarteskogen vid Margreteholm. Klart är att lokalborna inte vill ha det. Nu vädjar de till politikerna att lyssna.

– Jag har byggt upp hela min verksamhet på friluftsturism, säger Henrik Enesköld som driver familjeföretaget Kyrkekvarn utanför Sandhem.

Det är just den orörda naturen och stillheten som definierar området. Henrik berättar att många turister söker sig hit för att ”komma ut till det här tysta, stilla området. Det är vad vi kan erbjuda”. Han nämner även att Mullsjö kommun i många år arbetat med att marknadsföra sig som ”friluftsriket”. Gigantiska vindkraftverk skulle förstöra den bilden, menar han.

Sedan tidigare finns ett tillstånd om att bygga 16 vindkraftverk vid Margreteholm. Det tillståndet gäller dock 150 meter höga vindkraftverk. Företaget som nu vill vill bygga söker tillstånd för att uppföra nio stycken 250 meter höga kraftverk. Så höga vindkraftverk har aldrig tidigare byggts i Sverige.

LÄS ÄVEN: Motstånd mot vindkraftverk – boende startar namninsamling

Stor oro inför framtiden

Oron är stor bland lokalbefolkningen inför framtiden. Bland annat är ljudnivåerna svårbedömda. De nivåer som står i ansökan är endast beräkningar – vad som händer om de inte stämmer undrar många.

Beata Thafvelin, vid Tunarps säteri, är granne med de planerade vindkraftverken. Hon ser även själva uppförandet som ett orosmoment.

– Det är ju en jätteanläggning som kommer att få konsekvenser för oss, både när det byggs och när det väl står där. Företaget har inte angett hur de ska få dit grejerna. Kanske norrifrån, men där ligger ju vi. Sen ska de ju transportera elen som produceras, norrut även det. Hur ska det gå till? Det nämns inte i deras ansökan, en liiiten detalj som de kanske borde nämna, säger Beata Thafvelin och skrattar ironiskt, skriver JP.

På tisdag fattar politikerna beslut i frågan. MP gav ett tydligt ”ja” i våras till att köra över de lokalt berörda och istället stödja vindkraftsbolaget.

LÄS ÄVEN: SD-förslag stoppar vindkraftverk alltför nära bostäder

Majoritet uppger att de kommer rösta nej

Enligt en enkät utförd av JP kommer åtminstone 19 av 35 ledamöter rösta nej. L , V och MP har valt att inte svara på enkäten över huvud taget. S uppger att de fortfarande, med bara några dagar kvar till beslut, ”tar in information och synpunkter” och C ifrågasätter varför tidningen i förväg vill veta hur partiet resonerar.

SD, M, KD och MF har alla aviserat att de ska rösta nej. Detta skulle innebära en majoritet för nej-sidan.

LÄS ÄVEN: Alla Sveriges län ska förberedas för mer vindkraft