nascar snara

Faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Våg av fördömanden mot ’snara’ hos svart Nascarförare föll platt – var garageöppnare

Publicerad 6/24/2020
Annons

På tisdagen rapporterade Samhällsnytt om den påstådda snara som påträffats i föraren Bubba Wallaces garage efter ett inställt lopp i söndags. Händelsen fick hela Nascarrörelsen att gå samman i protester och fördömanden mot ”rasism”. Det fanns dock frågetecken kring vad man hittat och att det kunde röra sig om en vanligt förekommande garageöppnare, vilket på tisdagskvällen bekräftades av FBI.

Även i Sverige tog medierna betet och vidarebefordrade okritiskt de amerikanska kollegornas bild, bland dessa SVT och Aftonbladets ledarskribent som ska ha haft nära till tårar då hon hörde om fallet, som hon menade är ”en hotfull påminnelse om alla år av lynchningar och terror mot afroamerikaner, av Jim Crow-lagar, polisbrutalitet och diskriminering med avtryck i social orättvisa”. Även Expressen hängde på drevet och skrev om ”chocken”.

På tisdagen tog vi upp den konservative medieanalytikern och debattören Mark Dices ifrågasättande av fallet som han misstänkte i stället rörde sig om en i USA väldigt vanligt förekommande garageöppnare, som inte ens är en snara av den typen som åsyftas. Senare på kvällen visade det sig att han haft rätt.

LÄS ÄVEN: Snara hos svart Nascarförare upprör – kan vara garageöppnare

När SVT på onsdagen tvingas skriva om de nya uppgifterna nämner man inte vad det egentligen rör sig om, bara att ”snaran” inte utgjort ett hatbrott i ”hatattacken”.

Många drar paralleller till fallet med skådespelaren Jussie Smollett som anklagades för att ha fejkat ett hatbrott genom att bland annat iklä sig en snara och skylla på att han attackerats av två män i Make America Great Again-kepsar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons