På tisdagskvällen attackerades en väktare vid Norrtälje sjukhus i norra Stockholm. Gärningsmannen knivskar en patrullerande vakt blodig och enligt vaktbolaget hade han inte överlevt utan sin skyddsväst.

Det var vid klockan 18 som vakten genomförde en rond på utsidan av sjukhuset. När vakten kom till lastkajen på baksidan av sjukhusbyggnaden ska gärningsmannen ha gått till attack, rapporterar Norrtelje Tidning. Den knivbeväpnade mannen flydde därefter från platsen och var på onsdagen fortfarande på fri fot.

Bror Hellman är tillförordnat skyddsombud vid Svenska Transportarbetareförbundet och han företräder vaktbolaget Avarn Security som ansvarar för säkerheten vid sjukhuset. Enligt vaktbolaget skulle deras väktare inte ha överlevt utan sin skyddsväst eftersom skadorna på västen är kraftiga.

– Väktaren behövde sys i armen, men om han inte hade haft sin skyddsväst på sig hade han nog inte överlevt, eftersom västen blev sönderskuren, berättar Hellman för Norrtelje Tidning.

Flera attacker vid sjukhuset

Attacken kommer kort efter att vaktbolaget yttrat krav om skyddsstopp för arbete vid Norrtälje sjukhus eftersom det anses vara för farligt för väktare att arbeta ensamma vid akutmottagningen.

Bakgrunden till deras bolagets krav är bland annat en attack i början av januari som inträffade i akutmottagningen och mot samma väktare som på tisdagskvällen knivhöggs.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng överföll och sköt väktare i Stockholmsförort

På onsdagen förra veckan införde ansvarigt skyddsombud ett skyddsstopp på grund av situationen vid sjukhuset men redan på torsdagen hävde Arbetsmiljöverket den säkerhetsåtgärden. Enligt myndighetens bedömning behöver väktarnas arbetspass inte nödvändigtvis vara dubbelt bemannande.

Även ledningen för Norrtälje sjukhus satte sig emot vaktbolagets krav om dubbel bemanning vid varje skift.

LÄS ÄVEN: Gäng håller Kronogården som gisslan – ordningsvakter tvingas bort