sd-valkonferens-2018-73552
Inrikes

Valberedningens förslag vann över utmanare – Ekeroth och Jansson inte på SD:s riksdagslista

Publicerad 3/17/2018
Annons

Klockan 11:40 på lördagsförmiddagen röstade ombuden på Sverigedemokraternas valkonferens om de två förslag till riksdagslista som fanns att ta ställning till. Valberedningens förslag, där bland annat Kent Ekeroth och Mikael Jansson inte finns med vann över det alternativa förslag till lista som lagts fram.

Röstsiffrorna blev 119 mot 52 för valberedningens förslag. Två ombud valde att avstå. Samtidigt sades att det totala antalet ombud skulle vara 178, vilket är fem fler än vad som redovisas i röstsiffrorna.

Under omröstningen uppstod tekniska problem så att ett flertal ombud inte kunde rösta. Det är oklart om detta faktum och att antalet inkomna röster inte överensstämmer med antalet röstberättigade ombud kommer att resa krav på att röstningen tas om.

LÄS MER: Oro bland ombuden kring anonymitet vid röstningen på SD:s valkonferens

Att valberedningens förslag vann innebär att den tidigare rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth och försvarspolitiske talespersonen tillika tidigare partiledaren Mikael Jansson har små möjligheter att behålla sina riksdagsplatser. Teoretiskt finns en chans om de hamnar på de platser, 61-73, som inte spikats av valberedningen och kan beslutas av distrikten och erhåller ett stor antal personkryss.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons