Det blev en våldsam start på helgen. Under fredagskvällen skottskadades två gängkriminella i Stockholm och i en orelaterad incident misshandlades två poliser med en sten av en ensam gärningsman. Under lördagen sköt polisen en knivbeväpnad man i en park i centrala Uppsala.

Det var i samband med kontroll av en knivbeväpnad man i Frodeparken, i centrala Uppsala, som en polispatrull tvingades skjuta mannen. Han träffades i båda benen och fördes därefter till sjukhus.

– Personen har fått skottskador i båda benen, i övrigt är det oklart hur allvarligt skadeläget är, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen i region Mitt till Svt.

Det är ännu oklart exakt vad som ledde till att polisen avlossade verkanseld. Mannen var beväpnad med kniv och enligt polisens presstalesperson uppstod en hotfull situation. Det är dock okänt huruvida hotet riktades mot polisen eller allmänheten. Parken uppges ha varit full av folk när knivmannen befann sig på platsen. Området är fortfarande avspärrat och både den skjutne och vittnen ska höras.

Händelsen inträffade vid 11-tiden under lördagen och enligt SvD befann sig ett stort antal människor i parken. Ingen annan än knivmannen kom dock till skada i samband med ingripandet, enligt polisens händelsenotis.

LÄS ÄVEN: Allt fler oroas över skjutningarna

Ytterligare en gängskjutning

I en orelaterad händelse sköts två gängkriminella män i Jordbro i Haninge söder om Stockholm, under fredagskvällen. Ett flertal personen ska ha setts lämna platsen. De skottskadade vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Enligt polisen har ett antal personer tagits in på förhör men ingen är än så länge misstänkt för brott.

LÄS ÄVEN: Polisen om gängvåldet: ”Skrämmande att det skjuts”

Två poliser misshandlades av ensam gärningsman

Under fredagskvällen attackerades och misshandlades två poliser i Flemingsberg, söder om Stockholm. En man uppges oprovocerat ha hoppat på de patrullerade poliserna. Han använde en sten som tillhygge och båda poliserna skadades.

– Den här mannen kom fram till poliserna och tog kontakt med poliserna själv, och sedan gav han sig på dem själv. Polismyndigheten ser allvarligt på att poliser attackeras, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på polisen i Stockholm till SvD.

Gärningsmannen greps kort därpå av anslutande poliser. Mannen anhölls under lördagsmorgonen för grovt våld mot tjänsteman. Den bakomliggande orsaken till attacken är ännu inte klarställd enligt Helena Boström Thomas.

De två skadade poliserna fördes till sjukhus där de fick stanna över natten för tillsyn. Båda var vakna och talbara men hade fått sårskador samt svullnader i huvudet, uppger polisen.