Antalet våldsbrott som polisanmäls är lika många nu som innan coronapandemin. Under mars, april och maj var brottsligheten lägre än samma period förra året. I maj vände dock trenden. Det visar statistik från Västmanland som tillhör Polisregion Mitt. 

Enligt polisens uppgifter har brottsligheten generellt sett sjunkit under tiden viruset härjat, då människor har hållit sig hemma i större utsträckning än tidigare. Antalet polisiära ärenden i Västmanland har under maj månad sjunkit med 17 procent i jämförelse med föregående år. Det är den största minskningen i Region Mitt, skriver SVT. Nu har det dock börjat vända.

– Det är större aktivitet på stan. Även om brottsligheten går ner i stort så har det varit grova våldsbrott, mordförsök och annat i Västmanland, säger Carin Götblad, regionpolischef.

Bland annat har fickstölder, skadegörelse och klotter minskat avsevärt medan andra brottskategorier redan har nått tillbaka till nästan samma nivåer som i fjol. Det gäller bland annat våldsbrott som bara ligger 3 procent lägre än förra året. Trots detta är regionpolischef Carin Götblad inte orolig och pekar på Operation Rimfrost som en faktor bakom framgången.

”Operation Rimfrost är bara en marknadsföringsaktivitet”

– Vi har väldigt bra bemanning i sommar och så har vi haft Operation Rimfrost här i regionen som har lett till att vi fått många människor häktade. Det har varit grova brott i Västmanland bland kända kriminella och kriminella gäng. Det är jättebra inför sommaren att många utav dessa grovt kriminella sitter inlåsta, säger hon.

Andra är inte lika lyriska över Operation Rimfrost. Stefan Holgersson som är professor i polisvetenskap på Polishögskolan i Norge säger att Operation Rimfrost bara är en marknadsföringsaktivitet från polisen.

– Rimfrost är ju en kuliss på en framgångsrik verksamhet, där man har en extern press på sig att agera kraftfullt och då är det lättare att bygga upp en bild av något som egentligen inte fungerar och det här har ju gått att följa under hela projektets gång, att man satsar mycket på att bygga upp den här bilden. Det utförs ju arbetsuppgifter, men inte alls på det sätt som man ger sken av, säger Stefan Holgersson till SR.

Stefan Holgersson hävdar att Operation Rimfrost inte alls varit den framgång som vissa poliser hävdar. Istället menar han att de eventuella framgångar som redovisats hade nåtts även utan Rimfrost.

Antalet skjutningar ökar

– Många är frustrerade över hur det sköts och sedan så kan det ju vara enstaka insatser och enstaka aktiviteter som uppskattas. Men totalt sett så är det inte bra för verksamheten och då på lång sikt inte för möjligheten att komma till rätta med det här genom att köra projektet. Men det är som sagt en extern press som gör att man målar upp den här bilden, säger Holgersson.

Sett på landet i stort verkar varken coronapandemin eller Operation Rimfrost haft någon som helst inverkan på antalet skjutningar, som ofta utförs av invandrargäng. De har tvärtom ökat i jämförelse med samma period förra året, enligt uppgift från SVT. Vad anledningen är ger varken regeringen eller polismyndigheten svar på.

authorimage