Den så kallade blåljuslagen som trädde i kraft den 1 januari 2020 innebär att den som exempelvis angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, samt hindrar utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet, kan dömas till fängelse. Malmös socialsekreterare, som är utsatta för regelbundet hot och våld, vill nu också omfattas av lagen.

Enligt en ny medarbetarenkät har var fjärde socialsekreterare som jobbar med ekonomiskt bistånd i Malmö under det senaste året utsatts för hot och våld. Nu kräver Akademikerförbundet SSR att socialtjänstens personal omfattas av samma lagstiftning som blåljuspersonal.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av hot mot anställda inom Malmös socialtjänst

– Det här har skett i tjänsteutövning och det måste både omgärdas av en lagstiftning som tar höjd för det, och att man också jämställs med till exempel polisen, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR till TV4.

Socialsekreterare omfattas av lagen om våld och hot mot tjänsteman då de utövar myndighetsutövning. I den så kallade blåljusutredningen ser man bland annat över straffskalan för våld mot tjänsteman.

LÄS ÄVEN: Anställda inom Malmös socialtjänst slår larm – arbetssituationen ohållbar