Benjamin Dousa

Benjamin Dousa med den misstänkta våldtäktsmannen (till höger) på Moderaternas Sverigemötet. Faksimil Instagram

Inrikes

Våldtäktsskandal i MUF: ordföranden Dousa poserade med misstänkt våldtäktsman på bild – visste om polisutredning 10 dagar innan

Publicerad 8/1/2018
Annons

En våldtäktsskandal rullas ut i Moderaternas ungdomsförbund med två kvinnliga distriktsordföranden som lämnat förbundet efter det de beskriver som våldtäkt respektive våldtäktsförsök. Tidningen Dagens Opinion var först med att rapportera om sexuella övergrepp och trakasserier inom förbundet. Samhällsnytt har varit i kontakt med Villemo Belenos som fram tills nyligen var distriktsordförande för MUF Örebro. I en intervju till Samhällsnytt menar hon att MUF:s ordförande Benjamin Dousa legitimerat våldtäktsförsöket mot henne med sitt beteende.

Under en kurs i MUF:s regi i Stockholm i mars i år som handlade om sociala medier ska hon ha blivit utsatt för ett våldtäktsförsök av en kollega från samma distrikt. Brottet polisanmäldes, men reaktionen från ungdomsförbundet blev en annan än hon väntade sig:

– De har inte gjort så mycket, säger hon till Samhällsnytt.

Under den pågående polisutredningen blev hon tillsagd av länsförbundsstyrelsen att behandla den misstänkta våldtäktsmannen ”som vilken medlem som helst”. Sedan skickas de tillsammans till Moderaternas Sverigemöte i våras – där Belenos kände sig tvungen att bära en pepparspray med sig av rädsla för att möta mannen igen.

Men det blev mer än så. MUF:s ordförande Benjamin Dousa hade poserat på en bild tillsammans med den misstänkta våldtäktsmannen – trots att han kände till misstankarna.

Vad jag förstår hade Benjamin Dousa poserat tillsammans med denna man under den här konferensen. Visste han då om misstankarna mot honom?

– Ja, för generalsekreteraren informerade hela förbundsstyrelsen om detta innan. Jag pratade även med Benjamin på telefon personligen drygt tio dagar innan Sverigemötet och berättade då hur orolig jag var.

Hur bemöttes du av Dousa då?

– Då var han ju väldigt förstående, då var det inget konstigt. Men sedan såg jag den här bilden som spreds i sociala medier under Sverigemötet.

Han poserade alltså på bild tillsammans med den person som du utpekade som våldtäktsman tio dagar efter att han pratat med dig just om detta?

– Ja.

Hur uppfattade du detta?

– Som väldigt förödmjukande. Det var väldigt respektlöst att göra det i och med att han kände till att hur dåligt jag mådde av att han (den misstänkta våldtäktsmannen- anm.) ens var där. Och sedan ta en bild med honom som cirkulerar på sociala medier och som alla kunde se tycker jag var ett väldigt svek. Det blir nästan så att man legitimerar det som han gjorde.

Benjamin Dousa blev förbundsordförande för MUF i oktober 2016. Ett år senare fick han beröm av den agendasättande tidningen Dagens Nyheter i en porträttartikel. Samhällsnytt har försökt att nå Dousa för en kommentar både på telefon och via sociala medier ett flertal gånger under dagen, utan framgång.

När Samhällsnytt når William Elofsson, pressekreteraren för ungdomsförbundet, på telefon blir han påtagligt nervös och uppger att han ska ”in på ett möte nu” så snart han förstår att våra frågor kommer att handla om våldtäktsskandalen på MUF och bilden som ordföranden Dousa var med på.

Villemo Belenos menar att det finns flera fall av sexuella övergrepp som tystats ner av ungdomsförbundet.

Vilket betyg skulle du ge till MUF som organisation angående hur de hanterat hela situationen?

– Väldigt väldigt dåligt, framförallt därför att det är många fler som hört av sig till mig nu och berättat om hur de har hanterat deras ärenden, inte alls liksom. Det blev inga konsekvenser för gärningsmännen.

Tror du att detta är ett bevis på en tystnadskultur inom MUF?

– Ja.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons