Göran Lambertz som tidigare tjänstgjort som både justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen har nu släppts från häktet. Polisutredningen där han misstänktes för våldtäkt har lagts ned i brist på bevis.

Det var i början av mars som Lambertz häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt som ska ha ägt rum på julafton 2020. Målsägande var en kvinnlig student i 30-årsåldern som ska ha haft Lambertz som mentor.

LÄS MER: HD-profilen Göran Lambertz häktad för våldtäkt

Enligt kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn ska Lambertz haft sex med henne medan hon var berusad och sov. Men på måndagseftermiddagen meddelade åklagare Annika Bokefors att man hållit förhör och gått igenom beslag och slår fast att det inte räcker för en fällande dom.

– Jag fattade idag beslut om att häva häktningen och lägga ned förundersökningen med motiveringen att brott inte kan styrkas, säger Bokefors i ett pressmeddelande.

Lambertz advokat: ”Säker på att han skulle släppas”

Ola Salomonsson är Lambertz advokat och han kommenterar beslutet med att Lambertz aldrig varit orolig.

– Min klient har varit så övertygad i sin tro på lagen att han varit säker på att att detta inte skulle hålla och att han skulle släppas, säger Salomonsson till Aftonbladet.

Lambertz har ägnat tiden i häktet åt att skriva en bok.

LÄS ÄVEN: Feminist från Vänsterpartiet kallade kvinna för horfitta och våldtog henne – döms