Efter en tids grooming på Snapchat lyckades 17-årige Mikael Shaba lura med sig en 12-årig flicka ned i källaren i huset där han bor. Där våldtog han brutalt flickan tills hon blödde ur underlivet. Han skröt sedan om händelsen inför sina kompisar. Eskilstuna tingsrätt (B 1850-18) bedömer att brottet ska bestraffas med en dryg veckas ungdomstjänst och ett antal samtal med en socialassistent.

Det var den 21 juni 2018 som Mikael Shaba stämde träff med den 12-åriga flickan och en av hennes jämnåriga väninnor i Strängnäs där samtliga är bosatta. Han föreslog att de skulle hänga lite i hans källarförråd som han inrett med en soffa och där flickan kunde få ladda sin mobil.

Väl nere i källaren gick Mikael snabbt till attack. Han tryckte upp flickan mot väggen slet av hennes byxor och körde in flera fingrar i hennes underliv så att hon började blöda. därefter tryckte han lika brutalt in sitt könsorgan i flickan, vilket orsakade svåra smärtor och ytterligare blödning. Mikael tillfogade under våldtäkten också annat våld mot flickans kropp så att ömmande blåmärken uppstod.

”Kommer från ett annat land”
I förhör med polisen har flickan berättat att hon innan han kontaktade henne på Snapchat visste vem Mikael Shaba var. Hon uppger att han ”kommer från ett annat land” men vet inte vilket. Hon redogör för hur hon efter övergreppet hade väldigt ont i underlivet som ”spräckts upp” och svårt att gå.

Flickan vågade dock inte berätta för sina föräldrar vad som hänt. Ett antal dagar senare kom händelsen ändå till hennes brors kännedom efter att han hört Mikael och dennes kompisar prata och skratta om våldtäkten. Mamman informerades och polisanmälde saken.

Flickan uppger också att Mikael Shaba mycket väl sedan tidigare kände till att hon bara är tolv år gammal. Själv har han uppgett att han trodde att hon var över 15 år men nekar samtidigt till att överhuvudtaget ha träffat och haft sex med henne. Skadorna hon fått i underlivet har hon tillfogat sig själv, hävdar han.

Nekar till brott
Flickan och väninnan har bilder från när de befann sig i Mikael Shabas port vid den aktuella tidpunkten. Men enligt Mikael kan de ha tagits i vilken port som helst, och om de är från hans port så har de tagit sig in där utan hans hjälp, vilket han hävdar är enkelt eftersom kodlåset är trasigt.

Mikael Shaba nekar också till att ha skrutit och skämtat om händelsen. I stället hävdar han att det är den 12-åriga flickan som spritt uppgiften och att han känt sig förtalad, något som han uppger sig ha polisanmält. Även väninnan som var med flickan vid händelsen ljuger enligt Mikael Shaba.

Väninnan säger sig samtidigt inte ha sett själva våldtäkten eftersom hon satt i ett annat utrymme i källaren när den begicks. Hon uppger sig dock ha hört skrik av smärta från flickan från rummet intill och andra konstiga ljud.

Vidare uppger väninnan att hon såg att flickan hade väldigt ont när hon skulle sätta sig ned och kissa i en skogsdunge efter att de båda sprungit från platsen för övergreppet. Hon säger också att flickan verkade befinna sig i något slags chocktillstånd.

Av skäl som inte framgår men som tingsrätten ställer sig undrande till tog polisutredningen mer än ett år att slutföra. Det framgår också att flickan mått psykiskt dåligt efter våldtäkten, dels av själva övergreppet men också av att bli kallad för ”hora” av Mikael Shabas kompisar och bli anklagad för att ha ljugit.

Mått psykiskt dåligt
Flickan uppges ha fått psykosomatiska symtom av sitt tillstånd, bland annat har hon tappat så mycket hår att hon nu har stora kala fläckar på huvudet. Flickan har enligt vittnesmål också haft minst 40 samtal med en psykiatriker.

Tingsrätten skriver i domen att man anser det ställt utom varje rimligt tvivel att Mikael Shaba har våldtagit den 12-åriga flickan och att han känt till hennes ålder eller i varje fall borde ha insett att hon var minderårig. Domstolen anser därför att Mikael Shaba ska dömas för våldtäkt mot barn och inte för det mindre allvarliga brottet sexuellt utnyttjande av barn.

Slipper fängelse på grund av låg ålder
Rätten slår fast att brottet har ett straffvärde på två års fängelse, vilket är minimipåföljden för våldtäkt mot barn där straffskalan löper från 2 till 6 års fängelse. På grund av Mikael Shabas unga ålder anser dock domstolen att han inte ska dömas till fängelse överhuvudtaget och inte heller till sluten ungdomsvård.

Domstolen resonerar också att Mikael Shaba bör ges 50 procent rabatt på det antal timmars ungdomstjänst han ska dömas till och beslutar därför om 50 timmar i stället för 100. Skälet till nedsättningen är att det ska betraktas som en del av straffet att Mikael Shaba måste delta i ett samtalsprogram enligt ett upprättat ”ungdomskontrakt”. Konkret består detta enligt bilaga till domen i att han vid 15 tillfällen ska prata med en socialassistent i 45 minuter om våld.

Mikael Shaba är tidigare dömd för olovlig körning.

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.