Söndagens valrysare har ännu på måndagsmorgonen ingen officiell vinnare. Efter att först ha sett ut som fördel för statsminister Magdalena Anderssons (S) lag, skiftade det under natten till fördel för oppositionen med minsta möjliga marginal.

I samband med att vallokalerna stängde kl 20 presenterade SVT sin vallokalsundersökning, där S blev överlägset störst parti med SD på andra plats. Både MP och L klarade spärren.

Med drygt 6 200 av 6 578 distrikt räknade är läget snarlikt undersökningens och det står klart att SD är valets stora vinnare med den starkaste ökningen jämfört med valet 2018 – plus 3,1 procentenheter. Partiet slår också Moderaterna.

Sämst gick det för Centerpartiet som backar nästan två procentenheter. ”Övriga” partier ligger i skrivande stund på 1,5 procent.

Nyans populärt i utanförskapsområden

Innan valet spekulerades det i att de som röstar på Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling skulle kasta bort sina röster och göra så att oppositionen inte skulle nå ända fram.

Nu kan det i stället visa sig bli muslimpartiets stora succé i många invandrartäta distrikt som inneburit en framgång för oppositionen då man tagit många röster från framför allt Socialdemokraterna.

Som exempel fick Nyans nästan 30 procent i ett distrikt i Rosengård, Malmö.

Lyrisk Åkesson

I sitt tal under natten var det en lycklig SD-ledare som gick upp på scenen och konstaterade att man lyckats bli landets näst största parti.

Nya nazistanklagelser

Hos Miljöpartiet var man glada för att ännu en gång ha lyckats hålla sig kvar i riksdagen.

Då språkröret Per Bolund talade hävdade han att Miljöpartiet fått ”ett väldigt tydligt uppdrag att vara en motkraft mot den högerpopulism, den rasism, dom nazistsympatier, dom fruktansvärda förslagen som har kommit fram i den här valrörelsen”.

Svar på onsdag

Nu återstår att räkna de sista distrikten och utlandsrösterna, som brukar ha en kraftig dominans för högern, och på onsdag väntas ett preliminärt resultat.

Följ rösträkningen direkt HÄR.