Under fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om brand i en byggnad i Skärhamn på Tjörn. Byggnaden är en av ortens mest kända och uppskattade – Smedjan i Södra Hamnen. Idag tillhör den en pingstförsamling och används som kyrka. Branden misstänks vara anlagd och kristendomsfientligt hatbrott kan inte uteslutas.

Utöver den del som används som kyrka finns även även bostadslägenheter i byggnaden. En kvinna uppges ha befunnit sig i byggnaden när branden utbröt. Hon lyckades ta sig ut och togs omhand av sjukvårdspersonal på plats och fördes senare till sjukhus. Enligt polisens jourhavande förundersökningsledare i södra Fyrbodal har hon inte ådragit sig skador av någon allvarligare natur, uppger Lokaltidningen Stenungsund.

– Det är en fullt utvecklad brand på övervåningen och i takkonstruktionen. Vi släcker just nu både invändigt och utvändigt, sade Göran Andersson, Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund till NyheterSTO.

LÄS ÄVEN: Kyrka totalförstörd i brand – utreds som mordbrand

Omfattande brand

Branden härjade främst på byggnadens andra våning. Enligt polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr finns det dock tecken på att branden startade på utsidan av byggnaden, skriver SVT. Trots omfattningen av branden var räddningstjänsten hoppfull om att kunna rädda större delen av fastigheten.

– Det går bra. Vi håller på med att suga upp vårt släckvatten och så nu, försöker rädda så mycket vi kan. Men det är fortfarande glödbränder kvar i takkonstruktionen. Vi räddar byggnaden, men jag vet inte hur skadad den blir i slutänden, säger han till SVT.

LÄS ÄVEN: Polisen klagar efter blixtfadäsen: ”Väldigt offensiv journalistik”

Misstänkt mordbrand

Ett tiotal enheter från räddningstjänsten anlände från Stenungsund, Tjörn och Kode. Även ambulans ock polis tillkallades. Orsaken till branden är ännu inte klarlagd, en teknisk undersökning kommer att göras så snart byggnaden svalnat.

Polisen misstänker dock att branden varit anlagd och händelsen är rubricerad som misstänkt mordbrand. Kristendomsfientliga hatbrottsmotiv kan inte uteslutas.

– Vi ska få dit tekniker som ska göra en undersökning av platsen under dagen, säger Johan Raske, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Uddevalla.

LÄS ÄVEN: Kyrka i islamdominerad förort utsatt för brandattentat – andra gången på en vecka