Mölnlycke bibliotek i Härryda är en av många lokaler där det inför valet den 9 september går att förtidsrösta. HBTQ-aktivister hade efter den gångna Europride-veckan låtit vad som bedömts som vänsterpolitisk Pride-propaganda vara kvar i lokalen, något som strider mot reglerna om att en vallokal ska vara politiskt neutral. Representanter från Sverigedemokraterna tvingades uppvakta kommunen för att förmå biblioteket att respektera reglerna och få det omfattande materialet avlägsnat.

Vallokalen var fylld med HBTQ-aktivistiskt material i form av affischer med slagord, ställ med Pride-politiska pamfletter, bok- och tidningsbord med mängder av publikationer, varav somliga drog åt det halvpornografiska hållet, samt diverse regnbågssymboler.

Calle Johansson, som är gruppledare för SD i Härryda, bekräftar i ett uttalande till media att man var tvungen att vända sig till kommunen för att få de kvarlämnade radikalpolitiskt laddade flaggorna, affischerna, pamfletterna, publikationerna och symbolerna bortstädade eftersom det inte är lämpligt att sådana finns i en vallokal.

Kommunen kontaktade efter SD:s påpekande valnämndens ordförande, Weine Samuelsson, som helt delade partiets bedömning och därför beordrade biblioteket att avlägsna regnbågsmaterialet. Även Länsstyrelsen kontaktades och kom till samma slutsats.

Beslutet föll emellertid inte i god jord hos den av bibliotekets anställda som låtit flaggorna vara kvar trots att Europride-aktionen avslutats. I ett uttalande till media kallar personen ifråga beslutet för ”vidrigt förnedrande” och jämför arbetet med att ta bort Pride-propagandan med Jesu ”golgatavandring”.

Emma Gunterberg Sachs, som är verksamhetsansvarig för West Pride som stod som arrangör för Europride-kampanjen nekar till att Pride skulle ha något med vänster och höger att göra. Man står bara för ”alla människors lika värde”, hävdar hon. Hon kan dock inte förklara varför flaggorna skulle vara kvar långt efter att den paneuropeiska HBTQ-aktionen avslutats.

Pride har från flera håll fått skarp kritik för att vara i händerna på vänsterradikala krafter. Under Prideveckan stoppades exempelvis det nybildade borgerliga partiet Medborgerlig Samlings ordförande Ilan Sadé att medverka, för sina politiska åsikters skull och trots att han är den enda partiledare i Sverige som är öppet homosexuell.

Samma behandling fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som nekades tillträde till en av Pride-arrangörerna anordnad partiledardebatt och i stället hånades genom att gestaltas med en uppblåsbar plastelefant.

SVT, som rapporterar om bortstädningen av det politiska Pride-materialet, antyder att valnämndens ordförande borde ha trotsat Länsstyrelsens rekommendation. Detta avvisar dock Weine Samuelsson helt:

– Det är klart man går på länsstyrelsens rekommendation. Dem går man inte emot, det är de som håller i valet.