insandare-valskandalen

Bild: Susanne Hultman.

Debatt

Valskandalen

Publicerad 9/23/2022
Annons

INSÄNDARE. I år har jag röstat för första gången i mitt liv. Jag röstade i riksdagsvalet 2022 och kände mig stolt som hade bidragit och gjort min plikt för Sverige. Någonting som å andra sidan inte känns så bra är all skit och hyckleri som så uppenbart kretsar kring den politiska situationen och det faktum att ingenting alls verkar göras för att få bukt med detta.

Det är så otroligt mycket mygleri och fusk kring valet att man måste ta sig en ordentlig funderare över hur vår kära ”demokrati” egentligen fungerar.

Ett praktexempel på detta är att det först efter att valet var klart uppdagades att valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka räknat fel antal röster. Där har man i riksdagsvalet räknat 1144 röster när det egentligen bara finns 1070 röstberättigade medborgare. Dessutom pekar det på att det är Socialdemokraterna som fått fler röster än de borde, vilket framstår som mindre av en slump när man får reda på att ordförande för valnämnden i Botkyrka är just socialdemokrat.

Jag har även upplevt valfusk i första hand, i form av en valsedel. Den SD-valsedel jag fick hem med posten var till fel region, vilket innebär att om jag hade använt den för att rösta på det partiet hade min röst blivit ogiltigförklarad. Och det gäller inte bara mig, flera andra i min närhet har råkat ut för exakt samma sak, vilket gör mig extremt skeptisk till att det skulle vara något slags misstag.

Det cirkulerar också en del videor online på sociala plattformar där invånare har filmat inifrån vallokaler och man kan se hur vissa partiers valsedlar helt saknas. Min fråga här är varför det inte finns något som helst överinseende från Valmyndigheten. Varför låter man varje enskild valnämnd ansvara för att allt går rätt till? Då måste man ju räkna med att det inte kommer att skötas som det ska på alla ställen.

Ytterligare en stor skandal har avslöjats i denna röra till val. Valmyndigheten har själv konfirmerat att det har skickats ut felaktiga röstkuvert till synskadade. Ett flertal invånare har rapporterat att valkuverten märkta med punktskrift som synskadade kan beställa innehöll fel valsedlar, tillhörande helt andra partier.

Detta ”misstag” är helt oförlåtligt enligt mig och jag förstår verkligen inte hur det inte blivit en större nyhet av det. Jag kan bara föreställa mig hur många synskadade personer som inte fått reda på detta och blivit lurade att rösta på helt andra partier än deras egna val.

Enligt Biblioteksbladet varnade Valmyndigheten alla kommuner i förväg om att hotnivån var högre inför detta väl än någonsin tidigare. Det handlade om ”att ett antal aktörer har kapacitet, intention och möjliga tillfällen att både påverka genomförandet av val och förtroendet för genomförandet av val.”

Jag undrar vad det kan ha syftat på, med tanke på att det inte har skrivits någonting mer om det. Kan dessa ”aktörer” ha lyckats? Eller var det falskt alarm?

I en intervju från samma tidning med Sebastian Bay, teamledare för valsäkerhet vid Valmyndigheten, kommenterade han som följer:

– Kommunerna har inget krav på sig att incidentrapportera och vår erfarenhet från tidigare val säger att det tar ett tag för dem att rapportera in.

Utifrån vad Sebastian säger är jag helt övertygad om att mycket har pågått under ytan kring det här valet som vi aldrig kommer att få reda på.

Jag tycker allt detta är förfärligt och tänker på hur det kommer att bli för min, såväl som för kommande generationer i Sverige. Jag ser inget som tyder på att allt det här är engångsgrejer just i det här valet. Även tidigare har det varit mycket diskussion i den här frågan.

Dessutom måste man ju ha i åtanke att tekniken och strategierna för fusk utvecklas i takt med varje val, och om vi som medborgare inte är uppmärksamma kanske vi i framtiden omedvetet bidrar till diktatur fastän det ser ut som demokrati på ytan.

Erik Hungefält

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons