Under Malmö kommunfullmäktiges sammanträde den 21 januari erbjöds Sverigedemokraten en enkelbiljett till Iran av en vänsterpartist. När Vänsterpartiet nu kommenterar utspelet säger man sig ha förståelse för argumentationen.

Erbjudande, som Samhällsnytt rapporterade om på söndagen, kom efter att Nima Gholam Ali Pour (SD) ifrågasatt Malmö Stads stora kultursatsning på Europas största arabiska filmfestival.

Sverigedemokraten menade att Malmös skattebetalares pengar cementerar parallellsamhällen och att det i stället är mer av svensk kultur som behövs för att barnen ska kunna lära sig bättre svenska för att få jobb och komma in i samhället.

Iklädd en tröja med motiv av vänsterextrema Antifa begärde Showan Shattak (V) ordet.

– Är det så att det är för mycket invandring här i staden Nima? Jaha, fan, jag betalar din resa tillbaka till Iran asså. Det är inget snack om den saken.

Inte ovanligt från vänsterhåll

Enligt Nima Gholam är detta tongångar han tidigare hört under privata former när det framkom att vänstern välkomnar invandrare in i den svenska gemenskapen endast om de stödjer vänstern.

– Jag tyckte att folk borde veta att samtidigt som vänstern anklagar andra för rasism så tycker de gärna att invandrare ska lämna landet, säger Nima Gholam Ali Pour till Kvällsposten.

– Det här har jag länge hört ute i valstugorna från vänsteraktivister. Men nu får vi höra dem säga det i ett offentligt politiskt forum.

Fullmäktiges ordförande Carina Nilsson (S) menar att vänsterpartistens uttalande var upprörande och utfallet togs upp vid ett presidiesammanträde några dagar senare.

V: ”Storm i vattenglas”

Från Vänsterpartiet ser man dock inga problem med Showan Shattaks utspel och säger sig ha förståelse för argumentationen.

– Jag kan inte säga att uttalandet är varken lämpligt eller olämpligt. I förhållande till vad Nima själv brukar säga är detta en storm i ett vattenglas, säger gruppledare Anders Skans.

– Jag har förståelse för Showans argumentation, att han blir så upprörd eftersom Nima alltid håller på att snacka om att det är för mycket invandrare.