Vänsterpartiet har ett nytt förslag. De vill att alla som haft socialbidrag, eller försörjningsstöd som det nu heter, i minst tio månader ska få 2 000 kronor mer i december varje år. Det säger partiledare Jonas Sjöstedt i sitt jultal från riksdagshuset i Stockholm på måndagen.

Jultalet sändes exklusivt på Vänsterpartiets Facebooksida. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger att det beror på bland annat julklappsinköp.

https://www.facebook.com/vansterpartiet/videos/693350967738095/

– Det är klart att det blir en extra press vid jul och andra högtider. Vi vill att alla föräldrar ska ha råd att köpa julklappar eller hitta på något kul tillsammans med sina barn i jul, säger han.

Jonas Sjöstedt anser att det vanliga försörjningsstödet inte räcker för att kunna fira högtider.

– Därför föreslår vi att den som har försörjningsstöd ska få 2 000 kronor extra i december, för att alla, inte minst barnfamiljerna, ska ha råd att fira jul, säger han.

I en kampanjbild för förslaget skriver partiet: ”Låt tomten komma till alla barn”.

Kommuner går på knäna

I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet att det var 260 000 personer som tog emot skattefinansierat försörjningsstöd 2017. Av dem hade 36 procent haft det i tio månader eller mer.

Det är Sveriges kommuner som betalar ut försörjningsstödet – och många av dessa befinner sig redan i ekonomisk kris då pengarna inte räcker till.

Åtta av tio kommuner står inför nedskärningar det kommande året och särskilt drabbade områden blir skola och äldreomsorg. Kramfors, en kommun i Ångermanland, tvingas spara 50 miljoner kronor nästa år.

LÄS ÄVEN: Åtta av tio kommuner står inför nedskärningar – äldreomsorg och skola drabbas hårt