Houman Sebghati

T.v. Handboken. T.h. Houman Sebghati. Faksimil Facebook

Inrikes

Vänsterradikal rappare får draghjälp av SVT med handbok till lärare om ’strukturell rasism’

Publicerad 11/2/2019
Annons

Statstelevisionen ger i ett reportage utrymme åt förortsprofilen Houman Sebghati att sälja in en handbok riktad till lärare runt om i landet. Handboken ska hjälpa till i arbetet mot vad författaren påstår är ”strukturell rasism”. Samhällsnytt kan visa att Sebghati är en engagerad SD-fientlig aktivist med kopplingar till förtryckande och våldsbejakande islamism.

Det var på fredagen som den skattefinansierade public service-aktören SVT publicerade en artikel framarbetad av deras reportrar Michelle Derblom Jobe och slöjbeklädda Cheyma Moufid, vilka Samhällsnytt tidigare har uppmärksammat för aktivistisk journalistik. I artikeln beskrivs iraniern Houman Sebghati bosatt i Hässelby utanför Stockholm som ”författare” och ”pedagog” med flera års erfarenhet av läraryrket.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SVTs beslöjade reporter är dotter till radikal imam – spred islamistpropaganda och hat mot SD

Sebghatis ges på SVT:s plattform möjlighet att göra reklam för sin nyligen utgivna handbok ’Den vackra flykten’ i vilken läsarna får ta del av vittnesmål från människor som påstår sig ha utsatts för rasism i skolan. Handboken är tänkt att vägleda lärare med olika begrepp och metoder för att arbete mot ”strukturell rasism”.

Strukturell rasism definierar Sebghati som processer och ofta osynliga handlingsmönster som är till fördel för grupper och individer som tillhör majoriteten i samhället, samtidigt som dessa de utgör hinder för minoriteter i samhällslivet.

Det kan handla om lagar, regler, normer, värderingar och sedvänjor som känns naturliga i en svensk och västerländsk kontext men är främmande om man kommer från andra länder och kulturer.

Ett exempel på rasism som nämns i handboken är en situation där en ny elev uppges ha blivit tillfrågad av läraren i klassrummet vad han gör där med följdfrågan ”ska du inte leverera pizza?”

Beskrivs som ”utbrett problem”

Statstelevisionens reportrar beskriver, med Sebghati som källa, strukturell rasism som ”ett utbrett problem i skolor” varefter denne får berätta hur han som lärare upplever att strukturell rasism ”förekommer överallt” vilket han menar grundar sig mycket i att ”lärarlag och ledningsgrupper ofta är homogena”.

LÄS ÄVEN: SVT-journalist i fake news-upplägg: ”Jag gjorde det så bra jag kunde”

Sebghati berättar att hans ”antirasistiska projekt” möjliggjorts genom ett samarbete med Länsstyrelsen och Statens kulturråd. En turnélista visar att Malmö stad också har bokat in Sebghati för ”en normkritisk dag för att lyfta kunskap kring rasism i den svenska skolan”.

https://www.instagram.com/p/B3UBqY2CZbK/?utm_source=ig_embed

Vänsterprofilerad rapartist

Samhällsnytt har nätgranskat Sebghati som i vissa kretsar är en välkänd rapartist med vänsterprofil. I sociala medier engagerar han sig i olika vänsterpolitiska partier och förortsorganisationer som ’Megafonen’, vilka polisen kritiserat för att genom uppvigling ha legat bakom de internationellt uppmärksammade invandrarupploppen i Husby år 2013.Propagerar för hat mot SD

Sebghati har även profilerat sig som SD-fientlig aktivist. Bland annat har rapparen på Instagram lagt ut en fejkad bild på SD-ledaren Jimmie Åkesson där denne ser ut att hålla Sebghatis musikalbum och under bilden går det att läsa det lätt förtäckt våldsbejakande budskapet ”2014 blir året vi gäh [slår] djävulen i munnen.

Sebghati har även deltagit i en artistkampanj som uppmanade till bojkott av radiostationen NRJ eftersom de upplät reklamtid till Sverigedemokraterna inför valet 2014.

Vidare engagerar sig Sebghati i konton som föreslår att SD-ledaren Jimmie Åkesson ska censureras.

Uppmanade till massanmälningar och våld

År 2013 lanserade Sebghati en kampanj för att få folk att polisanmäla Sverigedemokraterna för hets mot folkgrupp. Enligt rapparen skulle man inte bara anmäla partiet till polisen utan även Skolinspektionen.

I ett tillhörande blogginlägg berättar han att ”det är dags att ta reda på om rättsstaten står upp för alla sina medborgare”. Han utesluter inte våld som metod för att nå sitt mål. ”Om inte återstår bara en annan väg. Våld.”

Sebghati visade i sociala medier upp en polisanmälan om hets mot folkgrupp som han själv gjort och blev för den hyllad av en annan våldsbejakande rapartist, Jason ”Timbuktu” Diakite. Denne har fått skarp kritik för sin hets mot Sverigedemokraterna,bland annat en låt i vilken han uppmanar till att dunka SD-ledaren Jimmie Åkesson gul och blå.

LÄS ÄVEN: Artisten Timbuktu hatar SD men blir gärna miljonär på partiets pengar

Islamistkopplingar

Utöver ett stark hat mot SD framkommer vid en nätgranskning att Sebghati står nära islamisten Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer (SUM). Organisationen är hårt kritiserad för sina kopplingar till våldsbejakande och antidemokratisk islamism. Sebghati följer även organisationens konto på Instagram.

Så sent som i torsdags uppmärksammades att Kammarrätten beslutat att SUM ska betala tillbaka statliga bidrag motsvarande närmare 1,4 miljoner kronor med anledning av att organisationen inte uppfyller demokratikraven.

Rashid Musa är en av dem som hyllar Sebghatis handbok för lärare om strukturell rasism.

Vid sidan om kopplingen till Sveriges unga muslimer är Sebghati även engagerad i påverkanskampanjen ”hijabupporet” som strävar efter att normalisera den kvinnoförtryckande muslimska slöjan i det svenska samhället. I inlägget skriver Sebghati att man ska stödja rörelsen och även sprida budskapet genom deras hashtag.

Sebghati lyfts i media fram och bokas av flera av landets kommuner som en person engagerad i arbetet att bryta strukturell rasism. Samtidigt visar sig Sebghati ha ett annat synsätt när det strukturella förtrycket som i fallet med slöjan har sitt ursprung i islam.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons